Hlavní obsah

Změny ve vedení obrany kritizuje opozice i koaliční ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesun dosavadního náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Daniela Koštovala do pozice politického náměstka, vzbudil nevoli u opoziční ODS i koaliční ČSSD. Rozhodnutí ministra obrany Martina Stropnického (ANO) dokazuje podle šéfa Sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD „manažerské pochybení”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický s Danielem Koštovalem (vpravo)

Článek

„Ministr Stropnický bude mít během tří let v pořadí už čtvrtého náměstka pro akvizice,” připomněl Hamáček časté změny na tomto důležitém postu. „Personální rošády na postu náměstka pro akvizice nelze vnímat jinak než vážné manažerské pochybení,” dodal.

„Odchod Daniela Koštovala z postu náměstka pro akvizice je důsledkem neutěšeného stavu na Ministerstvu obrany a jen dokresluje fatální neschopnost ministra efektivně a účelně řídit akviziční proces,” tvrdí poslankyně ODS Jana Černochová, podle níž se resortu v minulém roce nepodařilo vyčerpat čtyři miliardy korun.

Pomalé nabíhání modernizačních projektů kritizuje opozice dlouhodobě. Jak připomněl i Hamáček, nový náměstek, který bude akvizice řešit, bude potřebovat určitý čas, aby se v problematice začal orientovat. To může vést k dalšímu zdržení.

Neosvědčil se, tvrdí poslanec

Koaliční poslanec a člen výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD)  výměnu přivítal, Koštoval se podle něj v oblasti akvizic neosvědčil. Pozastavil se nad tím, že se tuto informaci členové sněmovního branného výboru dozvěděli z médií, a nikoli od Stropnického.

Další z členů výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) ke změně uvedl, že Koštoval dělal maximum „mezi nerozhodným ministrem a alibistickým generálním štábem”. Poznamenal, že důvody Stropnického kroku nezná.

Opoziční poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) sdělil, že k hodnocení změny by musel znát Koštovalova nástupce. „Za ministerstvo je odpovědný ministr, pokud bych měl tedy kritizovat pomalost či malou ambici v akvizicích, pak nese odpovědnost ministr,” uvedl Ženíšek.

Vedením sekce byl dočasně pověřen ekonomický náměstek Pavel Beran.

Reklama

Výběr článků

Načítám