Hlavní obsah

Zmatky kolem roušek odskákal Maďar. Bude pod dohledem Rážové

Epidemiolog Rastislav Maďar a jeho ministerská pracovní skupina budou nově spadat pod řízení hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Důvodem jsou nynější zmatky při zavádění povinnosti nosit roušky kvůli epidemii koronaviru. Uvedl to server Seznam Zprávy.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar

Článek

Maďar původně prosadil plošné zavedení roušek ve školách nebo obchodech. Tato opatření ale někteří kritizovali. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek oznámil jejich zmírnění.

„Pan docent Maďar chtěl, aby plošná opatření byla bez ohledu na semafor. My jsme ale chtěli, aby opatření byla řízena semaforem a dalšími daty z chytré karantény, protože jinak semafor nemá smysl,“ řekl serveru hlavní architekt takzvané chytré karantény Petr Šnajdárek.

Roušky ve školách budou podle dnešního oznámení od září povinné jen tehdy, pokud se zhorší epidemiologická situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí covid-19.

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Domácí

Maďar vede pracovní skupinu pro uvolňování karanténních opatření. Nezúčastnil se ale schůzky, kterou svolal premiér Andrej Babiš (ANO) a jíž se vedle Rážové a Šnajdárka zúčastnili také členové týmu chytré karantény a další epidemiologové.

Premiér pak Maďarovi vytýkal, že jeho skupina téměř nespolupracuje s poradním orgánem vlády. „Ano, je pravda, že kritika ze strany premiéra na pana Maďara padla. Vadilo mu, že činnost jeho skupiny není více propojená s centrálním řídícím týmem,” sdělil serveru epidemiolog a člen Maďarova týmu Roman Chlíbek.

Podle Šnajdárka se na jednání dospělo k závěru, že není možné, aby Maďarova skupina prosadila svůj postoj navzdory nesouhlasu Rážové. Proti chystaným opatřením byli i někteří členové Maďarova týmu, a to včetně Chlíbka: „Na jednání naší skupiny padla řada názorů, že nesouhlasíme s tím, aby se to ve středu vyhlásilo v tomto znění. Nechtěl jsem, aby roušky ve školách byly povinné,” dodal.

Přehledně: Kde budou od 1. září povinné roušky (stav k 20. srpnu)

Domácí

Maďarova skupina nyní bude spadat pod centrální řídící tým, který vede Rážová. Maďar ani Rážová se k tomu zatím nevyjádřili. Chlíbek podotkl, že se možná také změní personální složení Maďarovy skupiny.

Od září nebudou roušky povinné ve školách, obchodech, restauracích nebo například v kadeřnictvích. Lidé je budou muset nosit, jen když bude v regionu vyšší riziko nákazy nemocí covid-19. Změny dnes oznámil Vojtěch. Stalo se tak pouhý den poté, co pravidla pro nošení roušek představil.

Reklama

Výběr článků

Načítám