Hlavní obsah

Zločin s opencard jste spáchali vy, vmetl svým nástupcům Bém

Právo, trj

Pražští zastupitelé si už zvykli, že exprimátor Pavel Bém (ODS) k nim může z titulu poslance promluvit kdykoli a o čemkoli. Jeho projevy je obvykle pořádně nadzdvihnou, což se stalo i na jejich čtvrtečním jednání. Bém se rozhovořil na téma opencard, odmítl svou odpovědnost a obvinil současné radní, své nástupce, ze zločinu. TOP 09 obvinila Béma, že trpí bájnou lhavostí.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

Článek

Bém kritizoval vedení města za nové smlouvy s firmou Haguess na provoz kartového centra, které byly uzavřeny letos počátkem roku. Stalo se tak po jednání vyvolaném výzvou jednomu zájemci bez uveřejnění. Bém připomněl počátek kauzy, rok 2006, kdy z tendru vzešla společnost Haguess. Ačkoli byla jediným účastníkem, výběrové řízení bylo otevřené a posvětil ho antimonopolní úřad.

V roce 2006 město s firmou, která opencard vyvíjela, uzavřelo smlouvu na provoz kartového centra. Cena za 4 roky podle Béma činila 18 miliónů korun. Letošní smlouva s Haguessem obnáší cenu 74 miliónů korun za 2 roky. Bém to označil za „nejkorupčnější model, který přináší zhruba sedminásobný náklad ročního provozu“. „Není možné tvářit se, že pijeme vodu, a pít víno. Ale toto je šumivé víno,“ řekl Bém a vylíčil vzácné francouzské šampaňské z roku 1874 miliónové hodnoty.

Vyzval k odchodu Vorlíčkovou

Exprimátorovi vadí, že nová koalice ODS a TOP 09 mluví o boji proti korupci, a zároveň uzavřela takovou smlouvu. „Vy to považujete za nástroj protikorupčního boje?“ ptal se Bém radních.

Přímo vyzval k odchodu radní pro informatiku Evu Vorlíčkovou (TOP 09). „Jestli máte svědomí, rezignujte,“ řekl. Vyzval radní, ať podrobí auditu onu výzvu jedinému zájemci bez uveřejnění čili Bémovými slovy „výběrové řízení, které je bez jakýchkoli mýtů a omáček okolo, toto výběrové řízení je neuvěřitelným, bohapustým zločinem“.

Audit v roce 2008 kauzu opencard, v níž čelí obžalobě jen úředníci, odstartoval. Kauzu znovu šetří protikorupční policie, Bém připustil, že „kolektivní odpovědnost jako hlava města jsem připraven převzít“. Informatiku podle něho ale měl na starost "vždy někdo jiný“.

Vorlíčková Bémovu argumentaci odmítla. Když informatiku převzala, platilo podle ní město Haguessu 5 miliónů korun měsíčně, nikoli zhruba 2 milióny jako letos. „Nebyla zajištěna úprava a údržba softwaru. Software může upravovat pouze držitel autorských práv, a to je Haguess,“ uvedla Vorlíčková, která původně zvažovala, že celý projekt zastaví.

Řešila se i Praha bezdrátová

Jenže počátkem letošního roku se počet držitelů opencard blížil miliónu, nyní jde asi o 1,1 miliónu lidí. „Dříve se platilo 18 miliónů, protože tam byla pouze parkovací aplikace a aplikace pro knihovnictví,“ upozornila Vorlíčková, podle níž v roce 2006 mělo opencard asi 2 tisíce lidí.

Jan Vašíček (TOP 09) Béma přirovnal k baronu Prášilovi. „Možná si neuvědomuje, o čem mluví,“ řekl Vašíček, podle něhož u exprimátora může jít o bájnou lhavost. „Člověk, který jí trpí, cítí nutkavou potřebu vymýšlet si nové příběhy,“ popsal psychiatrickou diagnózu Vašíček. Podle něho se mýtománie špatně diagnostikuje i léčí.

„Když vytváříme mýtus, můžeme ho vytvořit na ostrůvku reality,“ opáčil Bém. Připomněl zastupitelům čísla a dožadoval se auditu.

Podle Vorlíčkové není opencard jediným problematickým projektem z minulého volebního období. Trestní oznámení padlo i v kauze Praha bezdrátová, policie se měla zajímat také o systém Proxio. Opencard ale městskou kasu přišla na nejvíce peněz. „Tento projekt stál Pražany jednu a čtvrt miliardy,“ řekla Vorlíčková s tím, že většinu městských peněz nespolkl Haguess, ale právní a poradenské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám