Hlavní obsah

Zlínská nemocnice vrací pomoc, přijímá těžké případy z jiných krajů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

První tři pacienty ve vážném stavu přebrala za poslední dva týdny z jiných regionů Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB). Zlínský kraj tak vrací službu, kterou mu v minulých měsících prokázaly jiné nemocnice v Česku, když byla na východě Moravy koronavirová pandemie na vrcholu.

Foto: KNTB

Zlínští zdravotníci přebírají covid pacienta ve vážném stavu, kterého na východ Moravy transportoval vrtulník.

Článek

Zlínská nemocnice má už několik týdnů volnější kapacity na covid lůžkách standardní péče i na oddělení JIP. Proto začala přebírat covid pacienty z přetížených krajů. „Sami jsme si na podzim a v lednu podobnou situací prošli,“ přiznal mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

V posledních čtyřech týdnech se však počty covid pozitivních pacientů hospitalizovaných v KNTB drží zhruba na polovičních číslech ve srovnání s vrcholy pandemie, kterými zdravotnické zařízení procházelo v listopadu a v lednu.

Zdravotníci nyní na čtyřech covidových stanicích se standardními lůžky pečují o zhruba osmdesát pacientů, na vyčleněných intenzivních lůžkách pak o dalších šestnáct pacientů ve vážném stavu.

Sami jsme si na podzim a v lednu podobnou situací prošli
Egon Havrlant, mluvčí KNTB

V současné době tak má prostor na pomoc přetíženým nemocnicím v jiných krajích, ale i z dalších okresních měst východu Moravy.

„Překlady pacientů z ostatních nemocnic v kraji do zlínské probíhají každý týden, v rámci mezikrajské pomoci jsme v posledních čtrnácti dnech přijali na intenzivní lůžka tři pacienty ve vážném stavu a na umělé plicní ventilaci.

Foto: KNTB

Vrtulník přiváží covid pacienta do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Naposledy to byl v pátek odpoledne pětasedmdesátiletý muž, který k nám byl přepraven leteckou záchranou službou z Teplic v přetíženém Ústeckém kraji,“ uvedl Tomáš Gabrhelík, krajský koordinátor intenzivní péče a primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ARIM) při KNTB.

V minulém týdnu byli na lůžka ARIM přijati dva pacienti na umělé plicní ventilaci z Královéhradeckého kraje z nemocnic v Trutnově a Rychnově nad Kněžnou.

„Jsme rádi, že můžeme alespoň tímto způsobem pomoc jiných nemocnic z dřívějšího období vracet,“ doplnil Gabrhelík s tím, že jednoho pacienta z Ústeckého kraje přijímala v týdnu i Vsetínská nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám