Hlavní obsah

Zkrachovalý technopark za stamilióny vlastní zámečník

Právo, Jakub Bartosz, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým majitelem technologického parku Nupharo v Libouchci u Ústí nad Labem je od května Jaroslav Čurda (64) z Hlučína na Opavsku. Podle veřejně dostupných zdrojů nikdy předtím nepodnikal ani nebyl v dohledových orgánech nějaké firmy.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Park Nupharo

Článek

Podle sousedů z panelového domu, kde prý bydlí již desítky let, se živil jako zámečník v Železničních opravnách a strojírnách. Park, který měl ambici stát se českým Silicon Valley, v roce 2016 zkrachoval a věřitelé se hlásí dohromady o téměř miliardu. Bezcenný ale rozhodně není. Podle znalce je jeho hodnota nyní 400 miliónů korun.

V notářském zápisu dostupném na webu Čurda prohlašuje, že je jediným akcionářem společnosti a vlastníkem všech 1000 kmenových listinných akcií vystavených na jméno, v hodnotě 2000 korun za každou akcii.

Firma je čistá, legálně koupená
Jaroslav Čurda, majitel Nuphara

Tento stav tak vyvolává otázku, za koho Čurda ve skutečnosti jedná a zda není ohrožena férovost probíhajícího insolvenčního řízení, do kterého je přihlášeno zhruba dvacet věřitelů. Na starosti ho má insolvenční správkyně Petra Hýsková a dohlíží na něj pražský městský soud. Ohledně nového majitele je ale správkyně Hýsková v klidu.

„Z pohledu majetkové podstaty si myslím, že to nikoho, správce, soud ani věřitele, asi nezajímá. Proč to kdo udělal, jsou samozřejmě spekulace, k tomu se nehodlám vyjadřovat,“ řekla Právu.

Čurda odmítl pro Právo upřesnit, jak se k byznysu s vývojem technologií dostal ani jaké jsou vyhlídky, co se týče provozu komplexu.

Čurda: Nejsem na to sám

Již dříve Právu sdělil, že je v high-tech oboru nováčkem. Má na to podle svých slov poradce a není v této aktivitě sám. S firmou prý nyní nemůže nic dělat.

„Je tam ze zákona roční lhůta, teď to má v kompetenci konkurzní správce,“ řekl Právu při telefonickém hovoru. „Není to jenom moje aktivita,“ podotkl s tím, že víc již sdělovat nebude. K tomu, čím se v minulosti živil, se odmítl vyjádřit.

Čurda nebyl příliš sdílný ani ohledně případných plánů, které by se mohly parku Nupharo týkat. „Mám koupenou firmu, nic nekupuji, nic neprodávám, firma bude dělat úplně jiné aktivity,“ nastínil.

Nový majitel očekává, že po vyřízení konkurzu, kdy se rozprodá majetek, aby se pokryly dluhy věřitelů, bude firma finančně na nule.

Za kolik Nupharo koupil, odmítl upřesnit. „Byla tam nějaká částka zbytková,“ sdělil bez dalších podrobností.

Foto: Aleš Honus, Právo

V tomto domě podle sousedů nový majitel po desetiletí bydlí.

Park Nupharo vznikal před osmi lety coby komplex různých prostor, kde se měly rozvíjet firmy spojující byznys s vědou.

Projekt za 750 miliónů korun ale skončil krachem, protože se nepodařilo naplnit kapacitu. Zhruba 300 miliónů přiteklo do stavby také z dotací Evropské unie.

„Firma je čistá, legálně koupená a s historií nemám nic společného, tu řeší konkurzní správce,“ dodal Čurda.

Park původně z většiny vlastnila firma CPP Development (CPPD) a z menšiny od července 2013 švýcarský partner projektu ABB.

Před Čurdou pak Nupharo letos několik týdnů vlastnil pražský podnikatel Hynek Čech (43), který se podle svých slov o park zajímal v souvislosti se svou aktivitou v nadačním fondu Regi Base zaměřeném na pomoc válečným veteránům s trvalými následky po zraněních.

„Děláme robotické technologie a park se nám líbil, mohli jsme tam realizovat rehabilitační projekty, a hlavně virtuální realitu,“ sdělil Právu.

Plány ale prý zkrachovaly kvůli komunikaci s předchozím vedením firmy.

„Prodal jsem to, původní majitelé nebyli schopní za měsíc a půl na několikeré výzvy předat účetní doklady. Dali jsme inzerát a koupili to nějací finančníci,“ dodal.

Vzhledem k mlčenlivosti dané smlouvou odmítl sdělit podrobnosti obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám