Hlavní obsah

Život, zábavu i kostlivce první republiky představí výstava 13 komnat

Praha

Film, umění, módu, sport i politiku a podnikání první republiky chce přiblížit výstava, která je přístupná v Tančícím domě. Jmenuje se 13 komnat První republiky a tehdejší společnost představí ve 13 výstavních oddílech. Ukáže dobové plakáty a fotografie hvězd stříbrného plátna či nábytek operní pěvkyně Emy Destinnové.

Život, zábavu i kostlivce první republiky ukazuje výstava 13 komnatVideo: Novinky

 
Článek

Období mezi dvěma válkami, na něž se dnes nahlíží s nostalgií, chce podle pořadatelů ukázat v celé šíři včetně faktu, že první republika měla své kostlivce ve skříni, uvedl spisovatel a historik Petr Stančík, který se na výstavě podílel.

Období přinášelo i skandály a aféry, které se týkaly různých oblastí života. Byly dvě velké hospodářské krize, politická scéna byla roztříštěná, silný byl nacionalismus, ke slovu přicházel nacismus a komunismus.

„Třináctka v názvu říká, že první republika nebyla jen úžasná doba plná energie, ale že tam byl také schovaný kostlivec ve skříni," řekl Stančík.

Foto: Novinky

Nábytek Emy Destinnové

Spisovatel Stančík je autorem všech doprovodných textů v expozici. Ty jsou natištěny na obdélnících s obloučkem nahoře, které jsou kopiemi oken pražské Legiobanky. Autoři tak připomínají další podobu první republiky, architektonickou, neboť banka stojící dodnes Na Poříčí je typickou ukázkou rondokubismu, slohu, který nastoupil v té době.

„Výstava je plná emocí, je plná příběhů, někdy krásných, někdy otřesných," uvedla kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Foto: Novinky

Dobové oblečení

K těm smutným patří příběh Lisy Mikové, která před svou deportací do Terezína pracovala pro královnu prvorepublikové módy Hanu Podolskou. Modely Mikové prezentuje komnata věnovaná módě. Tu dokreslují i kostýmy ze seriálů a filmů České televize v další části výstavy.

Na návštěvníky čekají původní loutky a kresby slavných tvůrců Jiřího Trnky, Josefa Lady a Josefa Skupy, slavné práce fotografa Františka Drtikola, Josefa Čapka a dalších umělců.

Foto: Novinky

Slavný řecko-římský zápasník 20. století Gustav Frištenský věnoval své přítelkyni Miroslavě Ellederové kapesní zbraň zvanou boxer umístěnou ve vitríně

Nechybí ani sbírka osobních předmětů tvůrců Osvobozeného divadla, první sériově vyráběný proudnicový automobil na světě Tatra 77 v měřítku 1:10 či kabriolet Walter z roku 1932.

Vynálezce, továrník a průkopník motorismu Josef Walter jej postavil pro svou rodinu, na světě jsou dnes jen tři exempláře a ten v Tančícím domě je z pozůstalosti hudebníka Petra Hapky, uvedl Stančík.

Foto: Novinky

kabriolet Walter z roku 1932

Výstava zahrnující podle pořadatelů 95 procent originálů potrvá do 25. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám