Hlavní obsah

Třetí obrat za jediný den. Policie nakonec bude dál uznávat i elektronická potvrzení

• Aktualizováno
Novinky, alt, ok,ven

Policisté na hranicích okresů od pondělí kontrolují auta, zda jejich řidiči neporušují výjimky stanovené v zákazu volného pohybu osob. Původně požadovali, aby byl dokument prokazující oprávněnost cesty mezi okresy vytištěný. Během úterý ale policie ustoupila slíbila, že bude uznávat i elektronické verze. Byť jsou podle ní „nehygienické”.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kontroly při vjezdu do hlavního města

Článek

Pro občana je to třetí obrat v opatřeních během jednoho dne. První dva oznámila vláda, když po jednom dni zrušila zákaz závodního stravování a po dvou dnech platnosti pak prodlouženou karanténu. Třetí změna přišla od policie, která přehodnotila své původní rozhodnutí vyžadovat jen papírové dokumenty k přejezdu mezi okresy.

„Povinnost občana prokázat účel cesty 'písemnou formou' má rozměr právní, ale i hygienický. Z hlediska právního lze účel cesty bezesporu doložit oběma způsoby,” zveřejnila policie během úterního podvečera na Twitteru.

Dodala však, že vytištěný dokument policisté preferují. Varianta, kdy lidé oprávněnost cesty prokazují v elektronické podobě na svém mobile, je totiž podle ní nehygienická. „Kontrolu dokumentu v mobilním telefonu nelze provést bezkontaktně, potrvá delší dobu a zvyšuje riziko,” zdůvodňuje s tím, že ale akceptuje obě varianty.

Původně přitom policie tvrdila, že dokument musí mít člověk vytištěný nebo napsaný rukou na papíře. „Tolerujeme elektronické dokumenty do středy, potom už by měli mít lidé vše na papíře. Jediná výjimka je potvrzení od zaměstnavatele, to může být elektronicky,“ uvedla například mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Policisté rozjeli kontroly na hranicích okresů

Krimi

Novinkám tuto informaci potvrdilo také policejní prezidium, které však během úterka změnilo názor. „Z hygienických důvodů je lepší, aby to bylo elektronicky, ale na druhou stranu to výrazně prodlužuje kontrolu. Během dne k tomu vydáme nějaké stanovisko,“ řekl Novinkám během úterního dopoledne mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

TK ředitele pražské policie ke kontrolám mezi okresyVideo: Novinky

A doplnil, že informace o způsobu předkládaných dokumentů „vycházejí z obecných principů z minimalizace kontaktu s hlídkou“. „V ideálním případě by lidé měli papíry ukázat přes okénko, aby se k sobě s hlídkou nemuseli přibližovat. Když to bude v telefonu, tak to policista neuvidí,“ konstatoval Moravčík. Stejnou informaci uvedli ministr vnitra Jan Hamáček a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Policisté první den platnosti omezení volného pohybu lidí mezi okresy zkontrolovali více než 53 000 vozidel, v 1527 případech lidem neumožnili vstup do okresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám