Hlavní obsah

Zimola slibuje rozhořčeným studentům větší účast na věcech veřejných

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz
České Budějovice

Více než hodinu debatovali ve středu odpoledne jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) a poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD) se studenty, členy petičního výboru třeboňského gymnázia, kteří jsou iniciátory protestů za odvolání Vítězslavy Baborové (KSČM) z rady jihočeského kraje.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Hejtman Jiří Zimola a poslankyně Vlasta Bohdalová v debatě s členy studentského petičního výboru.

Článek

Studentům se nelíbilo, že by resort školství v krajské koalici tvořené ČSSD a KSČM měla řídit komunistická zastupitelka a zorganizovali protestní prohlášení s cílem jejího odvolání. Na podporu svého požadavku původně svolali na sobotní odpoledne na českobudějovické centrální náměstí Přemysla Otakara II. demonstraci. Po středečním jednání se rozhodli, že půjde pouze o vzpomínkové studentské shromáždění k událostem 17. listopadu před 23 lety.

„Myslím, že jsme se shodli na tom, že jihočeské školství je pro obě strany prioritou a rozhodně to není Popelka, kterou bychom chtěli zanedbávat. Máme zájem na jeho rozvoji. Nabídl jsem proto nejen členům petičního výboru, ale veškeré studentské mládeži na jihu Čech větší míru participace na věcech veřejných,“ řekl po setkání se studenty novinářům Zimola.

Připustil, že na formě se zatím se studenty nedohodl. Dovede si ale představit, že by vznikla například širší pracovní skupiny řízená přímo hejtmanem nebo i tzv. studentský senát. Tím by se mohly zcela rozptýlit obavy, co by se mohlo dít za řízení školství krajskou radní za KSČM.

„Zajímají mě názory lidí, kteří na jihu Čech žijí a budu rád s nimi v kontaktu a to nejen o záležitostech, které se týkají školství,“ zdůraznil hejtman.

Studenti ustupují od nátlaku

Vedoucí petičního výboru z třeboňského gymnázia Dominik Hořejší potvrdil po schůzce s hejtmanem, že v sobotu se bude jednat o studentské shromáždění se vzpomínkou na čtyřicet let totality.

„Nechceme v sobotu demonstrovat, ale udělat studentské shromáždění, kde vystoupí mnoho veřejně angažovaných osobností, které si zaslouží úctu za to, co vykonaly. Nepůjde o žádný nátlak na pana Zimolu, bude to vyjádření našeho názoru,“ prohlásil Hořejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám