Hlavní obsah

Zima letos už definitivně skončila

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

V polovině února přišla od meteorologů šokující zpráva: zima už zřejmě definitivně skončila. Ač kalendárně skončí až 21. března hodinu po půlnoci, podle prognóz se zdá, že vývoj počasí ji letos značně předběhne. V následujících týdnech sice mohou teploty v noci klesnout i mírně pod nulou, ale přes den budou dosahovat až 12 stupňů.

Článek

Potvrzuje se tak, že po lednu, který byl nejteplejším měsícem za posledních 46 let, bude v tomto trendu pokračovat i únor. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi na 30 dní, s níž v úterý Právo seznámila Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. 

"Skutečně už to tak vypadá. Vždyť od 21. do 28. února mají noční teploty sice být v rozmezí 3 až -3, postupně 6 až 0, ale denní vystoupí na 4 až 10 stupňů," sdělila Honsová.

Od 1. do 10. března se očekává oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Přechodně, zejména zpočátku období, i polojasno. V noci teploty klesnou na 4 až -2, odpoledne vystoupí na 6 až 12. Od 11. do 20. března by mělo být oblačno, občas až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách srážky většinou sněhové. Noční teploty 3 až -3, nejvyšší denní 5 až 11 stupňů.

"Předpokládaná úspěšnost této předpovědi je 65 procent, a tak je možné, že se něco změní," uzavřela Honsová.

Zimy budou asi teplejší

A můžeme v budoucnu můžeme očekávat teplé zimy, jako je ta letošní? "Ano, můžeme," řekl Právu již dříve doktor Jan Pretel, klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

"Tendence z hlediska vývoje klimatu do vzdálené budoucnosti je, že zimy budou teplejší. Upozorňuji, že jde ale o trend, a nesmíme se tedy divit, když v tomto trendu se budou teplotní hodnoty od dlouhodobého průměru odchylovat. Klidně se může stát, že po teplé letošní zimě přijde studená, jako po loňské studené zimě přišla ta letošní - teplá.

Loňská i letošní zima byly a jsou svým způsobem mimořádné a jsou právě důkazem odchylek od celkového trendu stoupajících zimních teplot," uzavřel klimatolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám