Hlavní obsah

Žid a skrblík, schytal Babiš od šéfa hornických odborářů kvůli OKD

– Ostrava/Praha

Za „Žida a skrblíka“ označil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík ministra financí Andreje Babiše (ANO), který v úterý v Karviné přislíbil, že prověří možnost, jak zadlužené OKD půjčit až 400 miliónů, aby společnost měla na výplaty. Podle něj OKD dostat úvěr musí. Babiš reagoval slovy, že kritice nerozumí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Karviné.

Článek

„Pan ministr Babiš postupuje jako správný ministr financí, jako Žid a skrblík. To my víme, nicméně tak to má být,” pomohl si Pytlík rasisticky stereotypním přirovnáním.

„Snažili jsme se ho přesvědčit, že celá působnost OKD je závislá od státní pomoci. Je tady potřeba zajistit pro lidi zaměstnání, je třeba, aby v momentální situaci dostalo OKD úvěr na to, abychom přežili,“ dodal šéf Sdružení hornických odborů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík je přesvědčen, že bez státní pomoci OKD nepřežije.

Doplnil, že Babiš horníkům slíbil, že bude hledat, jakým způsobem by mohl stát firmě pomoci. „Důležitý je termín příští výplaty. Teď na výplaty máme, ale bude velice důležité, aby se zajistil chod firmy v červenci a srpnu. Vždy bude potřebná spolupráce se státem,“ míní odborář.

Kde byl, když Bakala tuneloval OKD?

„Moc tomu nerozumím. Na jednání mi před pár hodinami děkoval za podporu. Ano, přeloženo do normální řeči, postupuji jako řádný hospodář, který se chová zodpovědně, protože spravuje kasu všech daňových poplatníků,“ uvedl v reakci Babiš.

„Škoda, že pan Pytlík nebyl aktivní, když Bakala tuneloval OKD a připravil horníky o byty,“ dodal šéf státní kasy. Na dotaz Novinek, co říká rétorice přisuzující podle antisemitské tradice Židům skrblictví, nezareagoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám