Hlavní obsah

Zhrzení památkáři nemohou skousnout vyčištění Karlova mostu obyčejnou vodou

Praha
Aktualizováno

Vyčištění pilíře Karlova mostu od graffiti bylo neodborné. Konstatoval to šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický v reakci na reportáž serveru SeznamZprávy, jemuž se přihlásil muž, který odstranění nápisu provedl. Případ umytí mostu vodou dokonce prověřuje policie. Úřady zadaná práce přitom měla trvat asi tři týdny, muž měl hotovo za dvě hodiny. Zdivo poškozeno nebylo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Restaurátoři začali už 27. července na odstranění graffiti pracovat. Práci jim ale vyfoukl dobrovolník, který se odstraňováním malůvek živí.

Článek

Muž tvrdí, že odstranění nápisu vysokotlakým proudem horké páry mu zabralo zhruba dvě hodiny. Přistoupil k němu údajně proto, že se odstraňováním graffiti zabývá profesionálně a podle něj šlo v daném případě o čas, neboť později by již bylo obtížné se nápisu zbavit.

Foto: ČTK s Seznam Zprávy

Vlevo práce restaurátorky. Vpravo odborníka na odstraňování malůvek.

„Na neodbornosti odstranění i tak trváme,” zdůraznil šéf pražských památkářů a osvětlil i důvody, proč spolu s restaurátorem a zástupci technické správy komunikací (TSK) partyzánskou akci neschvaluje.

„Tak jako si každý nemůže na národní kulturní památku jen tak čmárat, totéž platí i o odstranění čmáranic,” uvedl.

Karlův most - odstraněné graffitiVideo: Novinky

Skalický hodlá stran stavu mostu vyčkat na zprávu od restaurátora, který incident popíše.

„Postup čištění zdiva navrhuje restaurátor a následně ho musí schválit také odbor památkové péče pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu,” doplnila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu Jiři Skalický

Muž, který most vyčistil, připustil, že ve spárách mohly zůstat zbytky barvy, neboť dočištění je podle něj třeba dělat až po zaschnutí.

Policie vyčkává

Mezitím začala případ umytí mostu vodou prověřovat policie. "Mohu potvrdit, že se nám opravdu přihlásila osoba, která odstranila ten nápis z mostu. Muž přišel sám, dobrovolně na služebnu," uvedla na dotaz ČTK mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Restaurátorka při práci

„V současné chvíli však věc stále pouze prověřujeme a čekáme na podklady od správce mostu, zda došlo k nějakému poškození, či nedošlo," doplnila.

Podle Technické správy komunikací, která most spravuje, k poškození nedošlo. „Podle laboratorních výsledků, které jsme obdrželi, nedošlo k poškození zdiva,“ sdělila Novinkám Lišková.

Muž, který nápis odstranil, prý TSK dosud nekontaktoval.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na mostě není po graffiti ani památka.

Na most nastříkali graffiti v polovině měsíce dva němečtí turisté. Za nápis o rozměrech pět krát dva metry dostali roční podmíněné tresty a pokutu ve výši sto tisíc korun, přičemž byli na pět let vyhoštěni z České republiky. Původně trest přijali, v pondělí ale jejich obhájce na poslední chvíli podal proti rozhodnutí odpor, a věc tak půjde do hlavního líčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Cizinci posprejovali Karlův most

Dva cizinci v pondělí posprejovali pilíř Karlova mostu v Praze. „Umělce“ zadrželi přivolaní strážníci.

Výběr článků

Načítám