Hlavní obsah

Zestátnění studní je nesmysl, vyvrací fámu ministerstvo

Právo, Martin Procházka

Ministerstvo zemědělství se ostře ohradilo proti informacím na sociálních sítích, že v rámci připravované novely vodního zákona bude možné v určitých případech „zestátnit“ studny na soukromých pozemcích a voda z nich by měla být k dispozici například obci.

Foto: HZS Zlínského kraje

Majitel studny se o svou vodu nemusí „dělit“ s jinými

Článek

„Návrh novely takzvaného vodního zákona, který připravuje ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, v žádném případě s podobnými postupy a přístupy nepočítá,“ sdělil Právu tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Václav Tampír.

Pracovní znění novely podle něho navrhuje vytvoření komisí v jednotlivých krajích, které mohou vyhlašovat „stav nedostatku vody“ a uplatnit určitá omezení pro majitele soukromých studní. Například zákaz užívání vody pro zalévání, napouštění bazénů a mytí aut.

„Jedná se tedy o užívání, které nemůže významně ovlivňovat kvalitu života obyvatel. Majitelé soukromých studní mohou být omezeni maximálně ve využívání pitné vody pro účely zalévání, napouštění bazénů a podobně,“ dodal.

To znamená, že majitel studny se o svou vodu nemusí „dělit“ s jinými, například s obcí, ale zároveň ji nesmí používat pro svou zahrádku nebo bazén, aby se nesnižovala hladina spodní vody.

Budou kontroly

Aby se toto mohlo kontrolovat, státní orgány by podle návrhu měly mít možnost vstoupit za určitých podmínek na soukromý pozemek.

„Vstup vodoprávního orgánu nebo zástupců komise pro sucho na soukromý pozemek je ale umožněn až po vyhlášení nedostatku vody,“ zdůraznil mluvčí ministerstva.

„Bude to zejména kvůli kontrole dodržování zmíněných omezujících opatření. Možnost pokuty se, samozřejmě, váže na nedodržení nařízených opatření, mezi která určitě nepatří neposkytnutí vody ze soukromých zdrojů jiným subjektům,“ řekl mluvčí Tampír.

Hlavním přínosem připravované novely je podle něho nastavení operativního řízení zvládání sucha s možností vyhlásit stav nedostatku vody. Jde o stav, kdy požadavky na užívání vod převyšují její dostupné zdroje.

„Budou zpracovávány plány pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody,“ uvedl Tampír.

„Ty budou mít povahu operativního dokumentu a zajistí včasné prověření zdrojů vody, jejich případné propojenosti a zastupitelnosti, možných dopadů sucha v konkrétním území, dále poptávku po vodě ve formě povolených nakládání s vodami, identifikace priorit v území, pro které budou přednostně sloužit zásoby vody, a v neposlední řadě návrh konkrétních opatření pro zvládání jak sucha, tak stavu nedostatku vody,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám