Hlavní obsah

Zešíleli, komentovala Drábová ruský útok na jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zešíleli, reaguje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová na ruský útok na ukrajinskou záporožskou elektrárnu. Napsala to na Twitteru. Později dodala, že podle informací kolegů z Ukrajiny jsou systémy důležité pro bezpečnost elektrárny funkční a nejsou zaznamenány žádné změny radiační situace. Rusko útokem na jadernou elektrárnu porušilo Ženevské konvence, řekla v Českém rozhlasu (ČRo).

Foto: Petr Horník, Právo

Dana Drábová

Článek

Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků záporožské elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo v noci na pátek ukrajinské ministerstvo energetiky. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že ruská armáda na jadernou elektrárnu střílí, a vyzval k okamžitému zastavení palby.

Ruští vojáci ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží, vypukl požár

Zahraniční

V areálu vypukl požár, podle ukrajinské služby pro mimořádné situace oheň vzplál ve výcvikové budově. Požár se už podařilo uhasit.

Podle Drábové je první blok elektrárny odstaven, druhý a třetí jsou odpojeny od sítě, čtvrtý blok je v provozu, pátý a šestý se ochlazují.

„Zatím je radiační situace na území elektrárny a v jejím okolí normální,“ řekla Drábová ČRo. Obálky jaderných bloků jsou podle ní naštěstí projektovány tak, aby vydržely pád stíhačky suchoj nebo útok raketou země-země.

„Jsou porušeny Ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ dodala.

Drábová upozornila, že elektrárna ke svému provozu potřebuje pomocné systémy, které jsou na území elektrárny, a pokud by byly zasaženy, obsluha elektrárny se může dostat do problémů.

Jaderná elektrárna podle ní může být odstavena během desítek sekund, dál se pak musí chladit, ale na to jsou elektrárny připravené. Závažné pro Ukrajinu může být, že záporožská elektrárna dodává podstatnou část elektřiny pro Ukrajinu, uvedla. „Bude-li celá odstavena, bude to znamenat nějaké problémy v zásobování lidí elektřinou,“ dodala Drábová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám