Hlavní obsah

Zemřela předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Bylo jí 53 let

Aktualizováno

V sobotu večer zemřela po těžké nemoci ve věku 53 let předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Informovala o tom v neděli mluvčí úřadu Petra Báčová.

Foto: Petr Horník, Novinky

Předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová

Článek

Ritschelová byla do funkce předsedkyně úřadu jmenována 1. září 2010, ve funkci nahradila Jana Fischera. Ten byl ale ve funkci jen formálně, protože se v květnu 2009 stal předsedou úřednické vlády.

Úřad tak mezi tím fakticky řídil jeho místopředseda Jiří Křovák. Předtím Ritschelová působila jako rektorka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Ritschelová se během působení na ČSÚ zasadila o modernizaci tvorby statistik, včetně elektronizace sběru dat. Snížila celkovou administrativní zátěž v oblasti statistických zjišťování a zasazovala se o zvyšování statistické gramotnosti široké veřejnosti.

Během vědecké kariéry se Ritschelová věnovala makroekonomickým aspektům v souvislosti s tvorbou a ochranou životního prostředí, environmentální ekonomii a podílela se na rozvoji národního statistického systému v oblasti životního prostředí. Účastnila se i misí OSN, například v Kosovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám