Hlavní obsah

Zemřela nejstarší obyvatelka ČR, bylo jí 107 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prušánky
Aktualizováno

Ve věku 107 let zemřela v úterý v Prušánkách na Hodonínsku nejstarší obyvatelka České republiky Juliana Vašíčková. Žena, která měla ve svém rodném listu napsán rok 1903 pamatovala všechny české i československé prezidenty a dva rakouskouherské císaře. Podle informací rodiny vážně nemocná.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Juliana Vašíčková na archivním snímku z oslavy svých 105. narozenin

Článek

"Byla do posledního okamžiku při vědomí, odešla od nás vyrovnaná a smířená,“ řekla Právu dcera Dagmar Lysá. Byť si byla vědoma, že smrt může při pokročilém věku maminky do jejich domu vrazit kdykoliv, skon matky ji rozesmutnil.

"Až do poslední chvíle byla vitální. Pak přišel rychlý konec. Tušila to, už včera nám říkala, ať se za ni pomodlíme,“ uvedl dceřin manžel Josef Lysý.

Spokojená rodina jako základ dlouhověkosti

Juliana Vašíčková byla vskutku neobyčejná žena. Navzdory vysokému věku byla čilá a dcera často hovořila, jak ji maminka pomáhala a jako zkušená obchodnice i kontrolovala.

„Jednou jsem přišla z obchodu a jak jsem zvyklá, nechala jsem tašku s nákupem v kuchyni. Maminka začala porovnávat obsah tašky s účtenkou a najednou mi říká, prý kde mám ty dva chleby. Tak jsem musela zpět do obchodu, napravit nesrovnalost,“ řekla dcera.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nejstarší obyvatelka země Juliana Vašíčková si volby nenechala ujít.

Vašíčková byla nejstarší z jedenácti sourozenců. Svatbu jí ale rodiče strojili jako poslední z dcer, v jejích pětatřiceti letech. Vyučila se totiž prodavačkou a otevřela si za pomoci rodiny malý krámek. Na vdavky proto dlouho neměla čas.

Později vedla obchod s manželem, po druhé světové válce ale o živnost přišli a do krámku se nastěhovala Jednota. I později zůstala paní Vašíčková za pultem. Do penze šla v 65 letech.

Za recept na dlouhověkost označovala stařenka spokojenost v rodině a práci.

V Česku žilo letos v dubnu 738 lidí starších 100 let. Převažují ženy. Nejvíc 100 a víceletých lidí žije v Praze, naopak nejméně v Karlovarském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám