Hlavní obsah

Zemřel vynálezce českého chlebíčku Jan Paukert

Praha

Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek v Praze po krátké těžké nemoci legendární pražský lahůdkář Jan Paukert. Za rodinu známého prvorepublikového podnikatele to sdělil Richard Švec. Rozloučení se zesnulým by se mělo uskutečnit příští týden.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Jan Paukert na archivním snímku z října 2008

Článek

Lahůdkář Jan Paukert je považovaný za "vynálezce" tradičního českého chlebíčku. Jeho podnik na Národní třídě navštěvovaly známé osobnosti, jako Ema Destinnová, Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec, Hugo Haas či Lída Baarová. Paukertovy lahůdky zásobovaly také stůl rodiny prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Tradice podniku sahá do roku 1916, kdy ho založili jako první pražské velkolahůdkářství Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Druhá světová válka a znárodnění firmy v roce 1952 znamenaly konec rodinné tradice. Přestože obchod neměl v době totalitního režimu původní název, Pražané stále nakupovali "u Paukerta".

V říjnu 2008 bylo lahůdkářství pod názvem Jan Paukert znovu otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci. Slavnosti se tehdy zúčastnil také dnes zesnulý syn zakladatelů podniku. Podle Švece se Paukert aktivně zapojoval do chodu obnoveného lahůdkářství. "Bral to tak, že může pokračovat v rodinné tradici," uvedl.

Rodinný podnik převzal po Janu Paukertovi jeho nevlastní syn Richard Švec. Do současného projektu však prý nijak nezasahuje. "Firma je pronajata jiné společnosti," uvedl. Dodal, že úmrtí Jana Paukerta činnost podniku neovlivní.

V sortimentu lahůdkářství jsou tradiční české i evropské lahůdky, chlebíčky, saláty, české uzeniny, francouzské sýry nebo třeba kachní i husí játra. Jednou z hlavních tamních specialit je humrový chlebíček. Podnik nabízí také široký sortiment vín. Zákazníci si mohou vybrat z několika set nejlepších moravských, francouzských, italských, španělských, německých i rakouských značek.

Reklama

Výběr článků

Načítám