Hlavní obsah

Zemřel Rajko Doleček, propagátor zdravé výživy

– Ostrava • Aktualizováno

Ve věku 92 let ve středu zemřel propagátor zdravé výživy Rajko Doleček. Oznámil to Dolečkův syn Branko. Doleček zemřel po krátké vážné nemoci ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. Český lékař česko-srbského původu byl autorem více než 200 odborných publikací na téma zdravé výživy, endokrinologie, diabetologie i stárnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rajko Doleček

Článek

Doleček se narodil v Praze, jeho matka byla bosenská Srbka, otec byl Čech. Studoval medicínu na univerzitě v Bělehradu, lékařská studia ale dokončil na Univerzitě Karlově v Praze. Lékařskou praxi zahájil v říjnu 1950. Jeho lékařská kariéra byla spjata s Fakultní nemocnicí Ostrava.

Především v 70. a 80. letech minulého století byl znám z televizních pořadů, jako byl například Nebezpečný svět kalorií. Léčil dokonce manželky tehdejších prominentních státníků a hvězdy populární scény. „Byly to i známé zpěvačky. Musím však být diskrétní,” řekl ve svých 80 letech.

Ač dietolog a propagátor zdravého stravování, sám si rád dával i jídla, která nepatří do seznamu těch nejzdravějších. „Tak jednou za tři měsíce máme dokonce knedlo, vepřo zelo. Pikantní a s velkým množstvím česneku,” řekl v minulosti a přiznal, že mu chutnal i BigMac z McDonaldu, byť nejde o zdravý styl stravování. Všem, kteří mají problémy s nadváhou, vzkazoval: „Jezte s mírou. Držím se zásady, že jíst se má pravidelně, nepřehánět to s tuky a naopak si dopřávat zeleniny a ovoce. Občas i sklenici dobrého vína.”

Doleček se velmi angažoval za srbský národ, věnoval se mu například v knihách Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských bratrů (2007) nebo Rozhovory s generálem Mladićem (2010). Za svou práci a postoje získal řadu vyznamenání od srbské pravoslavné církve a tamní vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Rajko Doleček o obezitě, slávě a Mladićovi

„Vše začalo za první světové války. Kdy se táta, tehdy rakousko-uherský voják, setkal v srbských horách s maminkou,“ vypráví mi v ostravském bytě lékařská...

Výběr článků

Načítám