Hlavní obsah

Zemřel novinář a chartista Jan Petránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 86 let zemřel novinář Jan Petránek. V srpnu 1968 byl jedním z těch, kteří vysílali z ostřelované budovy Československého rozhlasu. O Petránkově úmrtí informoval server irozhlas.cz.

Foto: Profimedia.cz

Jan Petránek

Článek

Narodil se 28. prosince 1931 v Praze. Do Českého rozhlasu nastoupil v roce 1951, pracoval jako zahraniční korespondent a odborník na kosmonautiku. V 60. letech působil jako zpravodaj například v Sovětském svazu nebo v Indii.

Patřil ke skupině zaměstnanců rozhlasu, kteří vysílali z ostřelované budovy během srpnových událostí roku 1968. Po okupaci začal mít v rozhlase problémy a posléze byl vyhozen.

Ještě před vynuceným odchodem stačil v roce 1969 komentoval v rozhlasu v přímém přenosu přistání Američanů na Měsíci. Během normalizace nesměl pracovat jako novinář a po podpisu Charty 77 se mohl živit jen manuální prací, byl topičem.

Ještě před listopadovou revolucí v roce 1989 začal psát do samizdatových Lidových novin, po legalizaci deníku se stal jeho redaktorem. Později se jako komentátor vrátil do rozhlasu.

Přeložil dějiny Spojených států a Středního východu, napsal povídkové knihy Andělé a čerti a Pod hvězdným šapitó. Byl také textařem, psal třeba pro skupinu Šanson - věc veřejná, se kterou i vystupoval.

Za jeho práci ho v roce 2015 vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí Za zásluhy o stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám