Hlavní obsah

Zemřel Jan Sokol

• Aktualizováno

Ve věku 84 let zemřel filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství Jan Sokol. Uvedla to Knihovna Václava Havla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Sokol na archivním snímku z 12. října 2014.

Článek

Jan Sokol se narodil v roce 1936 v Praze, otec byl architekt a matka kunsthistorička. Vystudoval matematiku na Karlově univerzitě, avšak studium mu bylo uznáno až po roce 1990.

Věnoval se filozofii, konkrétně filozofické antropologii, což je obor zabývající se pohledem na člověka a jeho problémy. Patřil mezi přední současné křesťanské intelektuály, podílel se mimo jiné na novém ekumenickém překladu bible.

Po listopadovém převratu vstoupil do politiky, mezi léty 1990 a 1992 působil jako poslanec Federálního shromáždění.  V období ledna až července 1998 zastával funkci ministra školství ve vládě premiéra Josefa Tošovského. V roce 2003 kandidoval také na prezidenta, tehdy jej těsně porazil Václav Klaus.

Po odchodu z politiky stanul v roce 2000 jako první děkan nově vzniklé Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, ve funkci působil sedm let.

Jan Sokol byl zetěm filozofa Jana Patočky, který byl prvním mluvčím Charty 77. S jeho dcerou Františkou se oženil v roce 1961, mají spolu tři děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám