Hlavní obsah

Zemřel František Čuba

Právo, Novinky, jr, rav, fia

Ve věku 83 let zemřel v pátek František Čuba, jehož jméno je spojeno především s JZD Slušovice, jehož byl předsedou v letech 1963 až 1990. Právu to potvrdil jeho spolupracovník a někdejší obchodní ředitel podniku Milan Kristek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

František Čuba

Článek

Čuba zemřel v pátek po 19. hodině. Zdravotní problémy se u něj projevily v polovině roku 2016, kdy se naposledy objevil v Senátu, kam byl zvolen za SPO. V únoru 2018 se mandátu vzdal. Zdůvodnil to tlakem, jemuž čelil kvůli dlouhodobé absenci na jednání horní komory. Vždy byl řádně omluven, ale nemocenskou nečerpal a chodil mu kompletní plat i s náhradami, za což čelil kritice.

František Čuba se narodil v roce 1936 v obci Březová nedaleko Slušovic. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze a postupně zastával čím dál vyšší funkce v KSČ.

Slušovický zázrak

Od roku 1963 byl předsedou JZD Slušovice, kde se mu podařilo zavést inovativní systém řízení, který z družstva udělal na tehdejší dobu ekonomického obra s obratem v řádu miliard korun a stamilionovými zisky. Slušovický „socialistický zázrak” se věnoval nejen zemědělské produkci, a to za pomoci moderních postupů a technologií, ale v rámci přidruženého výrobního programu dodával na trh i širokou škálu dalších výrobků, například biochemické přípravky, pneumatiky, ale i počítače TNS.

Úspěch Slušovic, který neměl v socialistickém hospodářském systému ČSSR obdoby, spočíval v Čubově schopnosti motivovat zaměstnance, kteří jej popisovali jako geniálního podnikatele a vizionáře se sociálním cítěním.

Léta v politice

Po roce 1989 skončil majetek družstva ve více než stovce firem, z nichž většina zbankrotovala. Samotné družstvo, už pod názvem Zemědělské obchodní družstvo FORUM, skončilo v roce 2011 v konkursu s dluhem 5,8 miliardy korun.

Od roku 2012 působil Čuba jako radní Zlínského kraje. V roce 2013 přijal nabídku prezidenta Miloše Zemana, aby mu dělal poradce v oblasti zemědělství a hospodářství. Zeman ho téhož roku vyznamenal medailí Za zásluhy.

O rok později se dostal do Senátu na kandidátce Strany práv občanů ve Zlínském obvodu, když porazil dlouholetou senátorku za ČSSD Alenu Gajdůškovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám