Hlavní obsah

Zemanovy teze o klimatu? Tragické, hodnotí šéf Ústavu výzkumu globální změny

Ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky (CzechGlobe) Michal Marek označil čtvrteční projev prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s klimatickými změnami za nepřijatelný a tragický. Zeman ve vánočním poselství řekl, že si není jistý, zda je rozhodujícím faktorem oteplení planety činnost člověka.

Prezident Miloš Zeman o klimatických změnáchVideo: TV Nova

 
Článek

Zeman také varoval, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropy ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel. U oteplení zmínil, že si není jistý, zda je rozhodujícím faktorem činnost člověka, nikoliv přírodní zákony. Jako příklad zmínil Grónsko, kde podle něj před tisíci lety byly pastviny a dobytek, vlivem malé doby ledové ale obyvatelé zahynuli hladem a zimou. Lokálně nestabilní klima v období vikinského osídlení ale podle klimatologů neodporuje teorii o globální změně klimatu.

„Současné změny mají i své přirozené důsledky, ale nastávají strašně rychle a nejde opomenout, že je to vlivem lidstva. Lidská civilizace je tak silná, že diktuje planetě, nejde opomenout, že sedm miliard lidí je tak siný fenomén, že to má vliv na fungování Země,” uvedl Marek. Podle něj ve vědě existují oponenti s různými názory.

„Je ale jasné, že klimatická změna je tady a stojí za ní člověk. Patří to k vědeckému poznání a zpochybňovat to považuji za krajně nezodpovědné,” zdůraznil. Prezident podle něj opakoval věci, které už byly tisíckrát vyvráceny.

Ať se zabývá tím, čemu rozumí, vzkázal Zemanovi expert

Pavel Kindlmann z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy soudí, že prezident by se měl zabývat tím, čemu rozumí, a neměl by se dotýkat "věcí, ve kterých je naprostým diletantem".

"Neměl by také zneužívat svého postavení k tomu, aby lidi ohlupoval pohádkami o jakémsi klimatickém náboženství," reagoval Kindlmann na Zemanův projev.

"Projekty, které se snaží zabránit zvyšování teploty, sice mohou ovlivnit naši životní úroveň, nicméně pokud nic neuděláme, životní úroveň se sníží mnohem více," míní Kindlmann

Evropa má jít příkladem

Zeman vyjádřil naději, že diskuse v Evropské unii nedospěje k tomu, že se v ní objeví tzv. zelené bankovnictví, které upřednostní ekologická hlediska před ekonomickými. Zároveň zmínil, že Evropská unie produkuje devět procent světových emisí, zbytek je Spojených států, Číny, Indie a dalších zemí.

Zeman popřál zdraví i bolest z myšlení, pustil se do ekologů

Domácí

Podle Marka je Evropa zodpovědná za průmyslovou revoluci. „Pokud má Evropa intelektuální úroveň, je povinna jít příkladem, příklady táhnou. A pokud prezident mluví o Číně, tak asi neví, jaké Čína dělá pokroky, jaké tam nastávají inovace a jak likvidují uhelné elektrárny,” řekl Marek.

Prezident se dotkl také studentských stávek za klima. Podle Marka mají mladí lidé právo se vyjadřovat. „Nemělo by se jim říkat, že se nic neděje a že jsou hlupáci a vytvářejí náboženství, to je pro mě nepřijatelné,” dodal Marek. Zeman mluvil o diskusi o klimatické změně jako o novém náboženství.

Babiš, ČSSD, KSČM a SPD chválí Zemanův projev. Podle pravice neřekl nic nového

Domácí

Profesor Marek je průkopníkem moderních ekofyziologických metod používaných při výzkumech lesních ekosystémů. Jeho zásluhou se v 90. letech Česká republika zapojila do mezinárodních výzkumných programů zabývajících se dopady globální změny klimatu. Stál u zrodu Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, který sídlí v Brně. Vědci se v něm zaměřují na změny v atmosféře a klimatu, změny ekosystému i socio-ekonomické změny.

Anketa

Čekali jste, že letos budou bílé Vánoce?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 5187 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám