Hlavní obsah

Zemanovo podezření na sabotáž je nedůvodné, rozhodli žalobci

– Praha • Aktualizováno

Podle vrchního státního zastupitelství nebylo podezření prezidenta Miloše Zemana na sabotáž při jeho hospitalizaci důvodné, nadále ale prošetřuje možné padělání lékařské zprávy. Informovala o tom ve středu ČT24.

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Podání bylo vyhodnoceno tak, že o podezření ze spáchání zločinu sabotáže se v daném případě jednat nemůže. S ohledem na oznamovatelem tvrzené skutečnosti však bylo podání postoupeno k vyhodnocení a případnému přijetí opatření Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6, a to ve vztahu k přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu," sdělil ČT státní zástupce Marek Bodlák.

Prezident podal podnět k prověření možné sabotáže při svém onemocnění na konci června ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), který následně uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zástupci. Ten jej postoupil Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Sabotáž během Zemanovy hospitalizace? Hrad dal podnět Blažkovi, ten ho pošle dál

Domácí

V podnětu prezident uvedl, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení pravomocí. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil podnět „skoro za hloupost“, neboť podle něj směřuje k něčemu, co se nestalo.

Sabotáž se podle Zemana mohla stát v září až listopadu loňského roku. „Od samého počátku se jednalo o lživé informace o skutečném zdravotním stavu prezidenta republiky, které v konečném důsledku iniciovaly proces, který by nejvýznamnějšího reprezentanta suverénu lidu měl zbavit jeho ústavních pravomocí, čímž mělo dojít k poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů, a dokonce i akademické obce,“ uvedl dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman podepsal dvě novely

Domácí

Zeman byl loni 10. října, den po sněmovních volbách, převezen na kliniku intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Podle zprávy lékařů, kterou od ÚVN později obdržel a zveřejnil Vystrčil, Zeman nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla navíc krajně nejistá, konstatovali tehdy lékaři.

Někteří senátoři a poslanci proto začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády, a to podle článku 66 Ústavy ČR. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově hospitalizaci a zdravotním stavu informovala, respektive neinformovala hradní kancelář.

Zeman snahy o převod pravomocí označil v polovině února v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes za pokus o puč. V reakci na to Vystrčil řekl, že konal tak, jak mu přikazuje ústava a jak má předseda Senátu konat, pokud veřejnost nemá informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, na něž má nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám