Hlavní obsah

Zemanovi s Babišem důvěřuje polovina lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší důvěře z ústavních činitelů se těší předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (52 procent). Za ním následují prezident Miloš Zemana a premiér Andrej Babiš (ANO) se shodnou podporou 50 procent dotázaných. Uvádí to šetření agentury STEM.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) vyslovilo důvěru 44 procent respondentů, předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) 39 procent.

Agentura konstatovala, že důvěryhodnost prezidenta Zemana se ve druhém funkčním období drží kolem 50 procent. Relativně stabilní míru důvěry má podle agentury i premiér Babiš.

Důvěra v Rychetského, který vede Ústavní soud od roku 2003, se v průběhu doby měnila a v některých dobách se blížila až dvou třetinám veřejnosti. Jeho důvěryhodnost byla nyní zjišťována po téměř dvou letech. V prosinci 2017 dosahovala 66 procent.

Průzkum: ANO má nejlepší výsledek za rok, SPD by vypadla ze Sněmovny

Domácí

„Je otázkou, jakou roli v tomto vývoji sehrála nedávná kritická vyjádření Pavla Rychetského k domácí politice, především k prezidentu Miloši Zemanovi,“ uvedla agentura.

Průzkum proběhl od 11. do 25. října a zapojilo se do něj 1002 respondentů.

Rychetského pozici potvrdil i další průzkum

Průzkum na identické téma ve středu zveřejnilo i CVVM. Rovněž podle něj je nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem předseda Ústavního soudu. Rychetskému podle dat CVVM věří 46 procent lidí. Prezident Zeman se těší důvěře 45 a premiér Babiš 42 procent lidí.

V první pětici se umístila ještě ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s podporou 38 procent a šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS), jemuž věří 35 procent, a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), jejíž důvěra je totožná.

Šetření CVVM proběhlo od 5. do 20. října a odpovídalo 1021 respondentů.

CVVM zařadilo do šetření tři desítky ústavních činitelů včetně ministrů, šéfů obou komor parlamentu či šéfů poslaneckých klubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám