Hlavní obsah

Zemanovi lidé pomáhali zbrojaři z Vrbětic vyvážet zbraně

Aktualizováno

Někdejší ministr zahraničí Jan Kavan a jeho náměstek Hynek Kmoníček v roce 2000 byli pro prodej zbraní do Konga, na které se tehdy vztahovalo zbrojní embargo. Vývoz nakonec směřoval do Zimbabwe. Obchod dohodla firma Arms Moravia, jejímž vlastníkem byl Petr Bernatík. Jeho syn dnes vede společnost Imex group, které letos explodovaly sklady ve Vrběticích.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva prezident Miloš Zeman, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček

Článek

Na případ poukazuje server Lidovky.cz na základě dosud nezveřejněných materiálů ministerstva zahraničí. O vývozu zbraní do Konga v souvislosti s firmou Imex Group hovořil v neděli vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v České televizi.

Právník Radek Ondruš, který Imex Group zastupuje, zdůraznil, že tato společnost nemá s Arms Moravia nic společného. "Imex Group nikdy ani do Zimbabwe ani do Konga nevyvážel, ani o to nežádal," řekl Ondruš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ty fámy se objevily v dané době, prověřovali to všichni, kdyby to byla pravda, tak by Arms Moravia v tom roce skončil. Ten obchod byl kontrolován zpětně a není mi známo, že by se to někdy prokázalo," dodal. Pokud by se podezření prokázalo, vznikl by podle něj minimálně diplomatický incident.

Kavan neformálním poradcem prezidenta

Podle dřívějších informací deníku Hospodářské noviny (HN) vydal Kavan na žádost Arms Moravia v roce 2000 povolení k vývozu zbraní do embargem zatíženého Konga. Tuto informaci potvrdil v roce 2005 tehdejší mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Šlo o export 1000 protitankových vrhačů RPG, 7500 kulometů a šesti raketometů, na čemž se podle serveru Lidovky.cz dohodl Bernatík s nákupčím konžské armády Franceskem Olengou.

Arms Moravia nakonec žádost stáhla, protože hrozilo, že ji zablokují další ministerstva. Rozhodla se poslat zbraně namísto do Konga do Zimbabwe, proti čemuž nikdo neprotestoval.

Stejná situace se pak podle HN opakovala se společností Česká zbrojovka Uherský Brod, která chtěla do Konga vyvézt 5000 samopalů. Také tuto žádost Kavan odsouhlasil, ale firma nakonec jako místo určení zvolila Zimbabwe. Licenci jí vydalo ministerstvo průmyslu i přesto, že země v té době otevřeně spolupracovala s konžským vládním režimem.

Kavan dnes patří do neformálního kruhu poradců prezidenta Miloše Zemana, jeho tehdejší náměstek Kmoníček je ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. V roce 2005 na dotaz médií Kmoníček tvrdil, že si takové šachy s licenční žádostí nedokáže představit. "Málokterá firma by byla tak neprofesionální, aby žádala o licenci na zemi pod embargem," napsal tehdy ve vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám