Hlavní obsah

Zemanovci versus Kalousek. Rýsuje se tvrdý volební střet

Právo, Jiří Ovčáček

Krátká kampaň pro předčasné volby do Sněmovny může být hodně horká a plná střetů. Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ), která může operovat s prezidentovým jménem, totiž považuje za nejvýraznějšího oponenta prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. A právě TOP 09 hodlá postavit kampaň na boji se „samoděržavným prezidentem“.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V pražských ulicích se v těchto dnech objevily billboardy Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ).

Článek

„Je to náš nejvýraznější oponent, nechceme, aby se do vlády vrátil,“ řekl včera Právu místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš ke Kalouskovi. „Je pro nás osobou, která je odpovědná za současnou situaci. Byl faktickým bývalým premiérem, jak ostatně řekl ve Sněmovně v projevu pan prezident,“ doplnil.

V těchto dnech se objevují billboardy objednané zemanovci, které vyzývají k podpoře petice za zavedení majetkových přiznání. A obsahují například heslo „Stop Kalouskovi!“.

Podle Kruliše tyto billboardy s volbami nesouvisí. „Byly objednány už dříve, než se vědělo, že se rýsují předčasné volby. Je to záležitost, kterou jsme dávali do tisku před týdnem,“ uvedl.

Zapojí se Zeman?

V každém případě se rýsuje zajímavý střet. TOP 09, kde je Kalousek prvním místopředsedou, už totiž avizovala, že se v kampani bude vymezovat proti prezidentu Miloši Zemanovi, který je čestným předsedou SPOZ. „Budeme říkat, že jsme jediná strana, která se jednotně postavila prezidentu samoděržavnému,“ řekl v rozhovoru pro Právo šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

SPOZ přitom chce s prezidentem probrat, jak intenzívně se zapojí do její kampaně pro volby do Sněmovny. „Je to velmi předčasné, to je na diskusi s panem prezidentem,“ uvedl Kruliš.

Na březnovém stranickém sjezdu Zeman prohlásil: „Jediné, co vám mohu slíbit jako nadstranický prezident, který je ale současně občanem této země, že ve volbách tento občan odevzdá svůj hlas SPOZ. Takže vám zbývá pouze několik set tisíc hlasů navíc, protože můj hlas už máte.“

Reklama

Výběr článků

Načítám