Hlavní obsah

Zemanovci a Věci veřejné dostali více preferenčních hlasů než zelení

Aktualizováno

Strana Radka Johna Věci veřejné a Strana práv občanů expremiéra Miloše Zemana porazily v internetovém průzkumu společnosti Sanep Stranu zelených, a mají tak vyšší šance na vstup do Sněmovny. Volby by vyhrála ČSSD s odstupem 4,5 procentního bodu před ODS s 23 procenty respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Lídr Věcí veřejných Radek John a předseda Strany práv občanů Miloš Zeman

Článek

Za ODS by se umístila TOP 09 s přízní 12,9 procenta dotázaných a s 11procentní podporou by se do dolní komory dostali také komunisté. 

Pod hranicí pěti procent se ztrátou dvou desetin procentního bodu uvízli lidovci. Statistická chyba ovšem činí zhruba 1,5 procenta.

Do Sněmovny by se nedostala Strana zelených, která by podle průzkumu získala pouze 2,4 procenta hlasů. Větší šance na úspěch ale připisuje průzkum novému subjektu expremiéra Miloše Zemana Strana práv občanů, který získal podporu 3,3 procenta, a Věcem veřejným s přízní 3,5 procenta dotázaných.

Vývoj stranických preferencí podle společnosti Sanep (v procentech)
StranaProsinec 2009Prosinec 2009/ Leden 2010
ČSSD26,327,5
ODS23,623
TOP 0913,912,9
KSČM11,211
KDU-ČSL54,8
Věci veřejné-3,5
SPO-3,3
SZ32,4

Sobotka: Zemanovci konkurují komunistům

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na dotaz Práva, zda se neobává, že by zemanovci mohli jeho straně ve volbách sebrat cenné hlasy, uvedl, že nemá smysl se tím zabývat. "Hodnotit jiné strany nemá smysl, pouze v rámci určité programové konfrontace. Bude docela zajímavé, jak se některé i ty malé strany budou profilovat, protože zatím toho moc nepředvedly,“ řekl Škromach.

Myslím, že lidi asi zaujalo, že Miloš Zeman bude kandidovat proti Jiřímu Paroubkovi.
Vojtěch Filip

První místopředseda ČSSD Bohuslava Sobotka zastává názor, že zemanovci jsou spíše konkurentem KSČM a nikoliv jeho strany. "Když se podívám na personální politiku této strany, kde se objevují jména jako Čuba, Zbytek, Melčák a Šlouf, přijde mi to spíše jako komunistická strana číslo dvě,“ uvedl Sobotka.  

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa voliče zaujal avizovaný Zemanův souboj s lídrem soc. dem. Jiřím Paroubkem v Ústeckém kraji. "Myslím, že lidi asi zaujalo, že Miloš Zeman bude kandidovat proti Jiřímu Paroubkovi,“ řekl Právu Filip. Náskok TOP 09 před KSČM Filipa netrápí. "Je to průzkum, kterému nepřikládám žádný význam. Jak se ukazuje, jednou je to v průzkumech tak, podruhé jinak,“ uvedl Filip.  

Tandem ČSSD a KSČM by k vládnutí stačil

V případě teoretického převedení voličských hlasů na poslanecké mandáty by sociální demokraté získali 74 mandátů a občanští demokraté 60. Strana TOP 09 by měla k dispozici 34 křesel a komunisté 32. Statistická odchylka je přitom plus minus dva mandáty.

Z toho vyplývá, že i v rámci statistické odchylky by ČSSD mohla uzavřít koalici s komunisty o nejméně 102 hlasech. Nejsilnější vláda by ovšem vzešla ze spolupráce ČSSD a ODS, která by měla ve Sněmovně nejméně 130 poslanců. Velkou koalici ale obě strany zatím vehementně odmítají. Další spojení jsou jen málo pravděpodobná.

Internetového průzkumu se ve dnech 22. prosince až 4. ledna zúčastnilo 12 105 dotázaných ve věku 18 až 69 let.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám