Hlavní obsah

Zemanova omluva Srbům politiky rozdělila

Právo, Novinky, ada, jam
Aktualizováno

Osobní omluvu prezidenta Miloše Zeman srbskému národu za bombardování ze strany NATO v roce 1999 přijali politici rozdílně. Zatímco představitelé levice mají pro prezidentova slova pochopení, pravicoví politici připomínají tehdejší jednání Srbska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) vítá na Pražském hradě srbského prezidenta Aleksandara Vučiče (vpravo).

Článek

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) je výrok prezidenta jeho osobním prohlášením. Politika v širším regionu Západního Balkánu má mnoho složitostí.

„Je potřeba vést dlouhodobý dialog, aby se vyřešila ne jedna, ale desítky, ne-li stovky křivd,“ sdělil Právu.

Za zásadní označil současné skvělé vztahy se Srbskem na ekonomické a politické úrovni. „To je do velké míry i zásluhou prezidenta Zemana a já si toho vážím,“ dodal šéf české diplomacie.

Zeman vysvětluje důvody omluvy za bombardování JugoslávieVideo: Česká televize ČT24

Šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) vítá, že se ČR snaží udržovat velmi dobré vztahy se Srbskem.

„Je to národ, který prožil velmi těžké období, a řekl bych, že jakákoli podpora je v pořádku,“ řekl Právu. Bombardování podle něj nebylo úplně jednostrannou věcí, je třeba vidět také, jaká situace tehdy v Srbsku panovala ohledně etnických čistek Albánců.

Zeman se omluvil za bombardování Jugoslávie a poprosil srbský národ o odpuštění

Domácí

„Nějaký zásah světového společenství zřejmě v té době nutný byl,“ poznamenal Veselý. A dodal: „Se Srby sympatizuji, protože přišli o část území, na kterém se odehrávala velká část historie země.“

Vondra by se neomlouval

„Já bych se neomlouval. Vojenská akce tehdy konečně přivedla Srbsko k jednacímu stolu, který vyústil v trvalejší mír na Balkáně a tím zachránil řadu životů, které by byly pokračujícím konfliktem zmařeny,” řekl v reakci na slova prezidenta europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Naopak šéf komunistů Vojtěch Filip osobní omluvu hlavy státu Srbům přivítal.  „Myslím že to je správný krok. Bombardování Jugoslávie byla protiprávní vojenská akce bez souhlasu RB OSN a tedy flagrantní porušení mezinárodního práva s tisíci mrtvých nevinných lidí včetně dětí. Má dodnes katastrofální následky,” sdělil.

Podobně se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. „Omluva za zločiny, které NATO spáchalo, je na místě a je ke cti pana prezidenta. Vraždění jednotkami NATO bylo spuštěno pod záminkami, které se později ukázaly jako vylhané a uměle vykonstruované. Samotnou válku provázely prokázané válečné zločiny armád NATO, což konstatovaly mj. renomované mezinárodní organizace a agrese byla i v rozporu s chartou OSN,” napsal Novinkám Okamura s tím, že on sám se už dříve zástupcům Srbska za bombardování omluvil.

Vučić dostal od Zemana Řád bílého lva

Domácí

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové neměl prezident právo takový krok učinit, protože za zahraniční politiku je odpovědná vláda, nikoliv hlava státu.

„Prezident Miloš Zeman se omluvil za premiéra Miloše Zemana. Samo o sobě to mnoho vypovídá. Za zahraniční politiku je zodpovědná vláda, bylo tomu tak v době, kdy on sám byl premiérem, je tomu i teď, a proto si myslím, že by se k takovýmto krokům neměl uchylovat bez toho, aby to dopředu projednal a zkonzultoval s vládou. Měl by to být společný postup,” řekla Novinkám Pekarová Adamová.

Zeman v roce 1999 český souhlas s leteckými údery NATO podepsal coby premiér. Stalo se tak krátce po přijetí ČR do Severoatlantické aliance.

To připomněl i lídr STAN Vít Rakušan. „Přijde mi to pokrytecké. Miloš Zeman se k rozhodnutí své vlády nikdy příliš nehlásil, naopak se vina svalovala na Václava Havla. Jeho omluvu beru tedy jako přiznání odpovědnosti. A už jsme si zvykli, že prezident Zeman vytváří alternativní zahraniční politiku, za kterou je ovšem zodpovědná vláda,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám