Hlavní obsah

Zeman vypíše volby do Sněmovny na začátek října 2021. Chce srozumitelné programy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman vypíše termín sněmovních voleb na začátek příštího října. V sobotním vánočním poselství to zdůvodnil tím, že chce stranám dopřát dost času na kampaň. Vybídl je, aby předložily jasné programy bez frází.

Zeman vypíše volby do Sněmovny na začátek října 2021Video: ČTK

 
Článek

Zeman řekl, že vypíše termín voleb do Sněmovny na začátek října 2021. "Aby kandidující subjekty měly dost času na volební kampaň. S tím, že samozřejmě to bude kampaň poněkud jiná, méně kontaktní," uvedl.

Zeman vyzval lidi, aby se očkovali proti covidu-19

Domácí

Kvůli covidu-19 budou muset strany více spoléhat na technické prostředky než na kontakt s voliči, vysvětlil. Kandidující subjekty by podle něj měly předložit jasný program. "Srozumitelný a bez frází, které mohou spočívat v tom, že si přejeme prosperitu. Ale kdo si nepřeje prosperitu," uvedl.

Věří, že kandidáty budou lidé, kteří něco v životě dokázali. "Nikoliv lidé, kteří se vynoří z neznáma a řeknou, že sice nic nedokázali, ale že slibují, že budou hodně pracovat," uvedl.

Zeman pronesl z Lán vánoční poselství

Domácí

Podle ústavy se volby do obou komor Parlamentu konají ve lhůtě, která začíná třicet dnů před uplynutím volebního období a končí dnem, kdy volební období uplyne. Mandát poslanců vzniká zvolením, poslední volby do Sněmovny se konaly 20. a 21. října 2017.

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: ČTK

Zeman blahopřál všem lidem, kteří uspěli v letošních krajských volbách. Zopakoval svou výhradu vůči dohodám stran bez nejúspěšnější strany. "Nejsem zastáncem obcházení vítěze voleb, ale na druhé straně si uvědomuji, že každý vítěz, pokud nedostane 51 procent, musí hledat koaličního partnera. A to se buď podaří, nebo nepodaří," uvedl.

V letošních krajských volbách bylo nejúspěšnější vládní hnutí ANO, které vyhrálo v deseti regionech ze 13. Hejtmana má však jen ve třech krajích, po čtyřech hejtmanech získali občanští demokraté a Starostové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám