Hlavní obsah

Zeman viní Hasenkopfa ze lži a předkládá mailovou komunikaci jako důkaz

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že jedním z autorů novoroční amnestie je bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf, ačkoliv ten to popírá. Zeman v pondělním prohlášení odkázal na mailovou korespondenci, kterou Hasenkopf ve věci amnestie vedl loni na podzim s tehdejším prezidentovým tajemníkem Ladislavem Jaklem. Hasenkopf se podle Zemana podílel hlavně na části amnestie, která zastavila dlouhá trestní řízení.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo a ČTK

Skuteční či domnělí autoři amnestie. Vlevo shora Václav Klaus, Pavel Hasenkopf, Zdeněk Koudelka, Ladislav Jakl a Petr Hájek.

Článek

Zeman připomněl, že hradní kancléř Vratislav Mynář z jeho pověření pátral zhruba dva měsíce po autorech amnestie vyhlášené 1. ledna tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Mynář za autory kromě Hasenkopfa označil Ladislava Jakla a Petra Hájka.

Hasenkopf následně autorství amnestie odmítl. Zeman ale trvá na tom, že právník za amnestií stojí.

„Pokládám proto za nutné uvést minimálně dva důkazy svědčící o tom, že toto tvrzení je nepravdivé. Důkaz číslo jedna je převzat z e-mailové korespondence mezi Pavlem Hasenkopfem a Ladislavem Jaklem a zní takto: „Hasenkopf: Tím se dostávám ke čtvrté množině  - vlekoucí se soudy vyřešíme jedině abolicí - naformulovat to lze, jen mi dodejte nějaké základní parametry, co je vlekoucí se řízení (samozřejmě by tam musely být výjimky, např. na vraždy a podobně). "Jakl: Ano“ (22. října 2012),“ citoval Zeman.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý právní poradce někdejšího prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf

„Důkaz číslo dvě: „Pavel Hasenkopf: Už to mám celé hotové, během dneška to přinesu včetně vlekoucích se soudů - bude to jen jeden článek oproti té původní verzi“ (20. listopadu 2012),“ uvedl prezident další e-mail, který podle něj dokazuje Hasenkopfovo autorství především v případě kritizovaného článku dvě amnestie.

„Tyto důkazy považuji za dostatečné pro tvrzení, že Pavel Hasenkopf byl jedním ze spoluautorů amnestie, a to zejména části zastavující trestní řízení u dlouhodobě se vlekoucích procesů,“ uvedl Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Prezident dodal, že uvítá, jestliže šetření dalších institucí prokáže na základě hodnověrných důkazů, že spoluautory amnestie jsou i jiné osoby mimo prezidentskou kancelář. To už podle Zemana není v kompetenci této kanceláře. Prezident tak zjevně zprostil Mynáře dalších snah o vyšetřování amnestijních nitek.

Hasenkopf předal v pátek do podatelny Hradu podklady, které mají dokazovat, kdo je autorem novoroční amnestie. Zeman si materiály prostudoval během víkendu, jméno, které právník označil, ale v pondělí nesdělil. Hasenkopf v takovém případě avizoval, že je sdělí sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám