Hlavní obsah

Zeman v Olomouci hájil před stíhaným hejtmanem presumpci neviny

– Olomouc

Presumpce neviny by měla platit nejen pro občany, ale i pro politiky, řekl prezident Miloš Zeman ve středu při zahájení třídenní návštěvy Olomouckého kraje v přítomnosti hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je stíhán v takzvané olomoucké kauze. Novináři podle Zemana dokážou každého odsoudit, aniž by verdikt vynesl soud. S odkazem na kauzu Jany Nagyové uvedl, že výsledkem vyšetřování údajného spiknutí mohou být například nezdaněné kabelky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman Jiří Rozbořil (vpravo) předával prezidentovi Miloš Zemanovi dary při jeho návštěvě Olomouckého kraje.

Článek

"Politici by si neměli hrát na vyšetřovatele nebo na soudce a už vůbec ne hyenističtí novináři, kteří dokážou každého odsoudit, aniž by nezávislý soud vynesl rozsudek," řekl Zeman. Různé kauzy se podle něj vytahují s blížícími se volbami. "Ne v každém případě mají tyto kauzy reálný základ," podotkl prezident.

Jako příklad uvedl kauzu Jany Nagyové, ve které se prý stal jako prezident obětí veřejně publikovaného tvrzení, že olomoučtí vyšetřovatelé jsou na stopě obrovského spiknutí a propojení podnikatelské a politické sféry. "A nakonec z toho zbyly nezdaněné kabelky. Myslím, že to není příliš velký výsledek dlouhého vyšetřování, které také provázela neuvěřitelná mediální kampaň," řekl Zeman.

Změnil názor

Hejtman Rozbořil je obviněn v případu s názvem Vidkun z podplácení. Podle policistů se snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu. V souvislosti s vyšetřováním odmítl rezignovat, přišel však o místo na kandidátní listině pro nadcházející krajské volby.

Miloš Zeman patřil přitom v minulosti k největším zastáncům a propagátorům presumpce viny politiků. „U politika platí nikoliv presumpce neviny, ale bohužel u něho platí presumpce viny, takže je-li politik v jakémkoli podezření, byť by bylo sebepitomější, tak si myslím, že je jeho povinností rezignovat, pokud toto podezření někdo bere vážně,“ prohlásil například v dubnu 1998.

Změnu svého postoje vysvětluje kauzou současné eurokomisařky Věry Jourové, která byla neoprávněně ve vazbě kvůli údajné korupci.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová z hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám