Hlavní obsah

Zeman ubezpečil, že jeho inaugurace nebude zpestřena miliónovým perem

Právo, Petr Marek

Inaugurace budoucí hlavy státu, která se uskuteční 8. března, nebude zpestřena jednoúčelovým perem za jeden milión korun. Novinářům to v sobotu v Kunovicích na Uherskohradišťsku řekl sám budoucí prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Marek, Právo

Miloš Zeman převzal v Kunovicích od tamní starostky i několik darů.

Článek

„Od nejmenované firmy jsem skutečně dostal nabídku v podobě pera za milión korun k podpisu prezidentské přísahy. Odmítl jsem ji s tím, ať ten milión věnují pro potřeby škol z regionu, kde se ta firma nachází,“ vysvětlil Zeman.

Následně odmítl spekulace některých médií o tom, že po inauguraci chystá velkou „party“ s klobásami, jaternicemi, tlačenkou a obdobnými pochutinami. „Já sám nic takového neorganizuji a ani tak činit nehodlám. Pokud něco takového připravuje prezidentská kancelář, tak je to její věc,“ konstatoval Zeman.

Spolupracovníky už má vybrané, jména neprozradil

Prozradil také, že již má zcela jasno, jakými spolupracovníky se obklopí. Konkrétní však nebyl. „V této chvíli jsem stále jen občan Miloš Zeman. Jména vedoucího prezidentské kanceláře, tiskového mluvčího a dalších lidí z tiskového odboru zveřejním až po inauguraci a to bezprostředně, kdy už na to budu mít jako prezident právo. Ty, s nimiž budu spolupracovat, jsem vybíral a nebo ještě budu vybírat na základě toho, co dokázali a nikoliv podle stranické příslušnosti, byť v každém kraji máme výrazné osobnosti,“ vysvětlil budoucí prezident.

Zároveň jako už několikrát znovu zopakoval, že zůstane čestným předsedou SPOZ, bude-li si to tato strana přát. „Otec neopouští své vlastní dítě, nebo by alespoň neměl opouštět. U toho já zůstanu. Stranu také budu volit, ale jako nadstranický prezident se nijak nebudu podílet na volební kampani při příštích parlamentních volbách,“ uvedl Zeman.

Krátce se poté zmínil i o roli své manželky poté, co se sám ujme svého úřadu. „Bude vykonávat reprezentační povinnosti první dámy, byť tento termín nemá ráda, úplně stejně jako tak činí partnerky či partneři hlav států ve všech ostatních zemích,“ zakončil Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám