Hlavní obsah

Sabotáž během Zemanovy hospitalizace? Hrad dal podnět Blažkovi, ten ho pošle dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve středu obrátil na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s podnětem, aby prověřil, zda při prezidentově loňské hospitalizaci nedošlo k pokusu o sabotáž. Blažek uvedl na twitteru, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zastupci.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman nedlouho před loňskou hospitalizací

Článek

Pokus o sabotáž měl spočívat v pokusu o převod pravomocí prezidenta.

„Tento podnět není veden snahou drakonického postihu konkrétních osob, ale v rámci ústavních kautel k prověření a objasnění situace, kdy prezident republiky, jakožto přímou volbou lidu volená hlava státu, byl nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí postupem dle čl. 66 Ústavy ČR,” uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ministr spravedlnosti oznámil, že Zemanův podnět postoupí příslušným orgánům. „Podnět ještě dnes předám nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi k dalšímu řízení, neboť k jeho prověření nemám žádnou pravomoc,” sdělil Blažek.

Zeman byl loni na podzim po sněmovních volbách několik týdnů hospitalizován v souvislosti s jaterním onemocněním. Prezidentská kancelář o jeho zdravotním stavu prakticky neinformovala a nebylo tak zřejmé, zda je prezident schopen výkonu úřadu. Hrad nicméně tvrdí, že byly šířeny lživé informace o skutečném zdravotním stavu hlavy státu.

Zeman byl těžce podvyživený, řekl Pafko. Potvrdil jaterní onemocnění

Domácí

Zeman již dříve prostřednictvím právníka Marka Nespaly tento krok avizoval. „Když vám někdo chce vzít pravomoci, tak to už je hodně přes čáru. Ale opravdu hodně přes čáru,“ uvedl již dříve Nespala.

Nyní Hrad tvrdí, že úvahy o zbavení prezidenta jeho pravomocí mohly vyústit v „poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů a dokonce i akademické obce”.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

„Základní pohnutkou prezidenta republiky k podání příslušného podnětu je odstranění nebezpečí modelového zásahu do ústavních pravomocí přímo voleného prezidenta republiky, a to zejména do budoucna,” tvrdí Ovčáček.

Senátoři se zabývali úvahami o aktivaci článku 66 Ústavy v souvislosti se stanoviskem lékařů Ústřední vojenské nemocnice, kteří loni v polovině října během prezidentovy hospitalizace konstatovali, že „není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti”.

Sabotáž (§ 314 trestního zákoníku; zákon 40/2009 Sb.)
(1) Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organizaci zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby
a) mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu mezinárodní organizace, orgánu veřejné moci, ozbrojených sil nebo bezpečnostního sboru, hospodářské organizace nebo jiné instituce, nebo
b) způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu nebo jinou závažnou škodu,
bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku.
(2) Odnětím svobody na osm až dvanáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.
(3) Odnětím svobody na deset až dvacet let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, nebo výjimečným trestem bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt,
b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu,
c) ohrozí-li takovým činem závažně mezinárodní postavení České republiky nebo postavení mezinárodní organizace, jejímž je Česká republika členem, nebo
d) zorganizuje-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.
(4) Příprava je trestná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám