Hlavní obsah

Zeman se Šarapatkovi omlouvat nemíní, proti rozsudku se odvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman se podle svého advokáta odvolá proti rozsudku rakovnického soudu, podle kterého se má hlava státu omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Advokát Marek Nespala to řekl serveru Seznam Zprávy. Kauzou se tak bude zabývat Krajský soud v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Server napsal, že rakovnický soud, který ve věci rozhodl letos v květnu, vyhotovil písemný rozsudek a rozeslal ho zúčastněným stranám. Zemanovi tak v pondělí začala běžet lhůta na případné odvolání.

„Odvolávat se budeme určitě, neboť nebyl zjištěn skutkový stav věci, aby bylo možné objektivně rozhodnout. Podrobná argumentace bude samozřejmě vycházet z písemného odůvodnění rozhodnuti o vyhovění žalobě,“ uvedl prezidentův advokát Nespala.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Zeman se má do týdne omluvit Šarapatkovi, nařídil soud

Domácí

Soudy se již sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, protože podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce.

Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.

Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu, který dospěl k závěru, že Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkových osobnostních práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám