Hlavní obsah

Zeman se Šarapatkovi omlouvat nemíní, proti rozsudku se odvolá

– Praha

Prezident Miloš Zeman se podle svého advokáta odvolá proti rozsudku rakovnického soudu, podle kterého se má hlava státu omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Advokát Marek Nespala to řekl serveru Seznam Zprávy. Kauzou se tak bude zabývat Krajský soud v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Server napsal, že rakovnický soud, který ve věci rozhodl letos v květnu, vyhotovil písemný rozsudek a rozeslal ho zúčastněným stranám. Zemanovi tak v pondělí začala běžet lhůta na případné odvolání.

„Odvolávat se budeme určitě, neboť nebyl zjištěn skutkový stav věci, aby bylo možné objektivně rozhodnout. Podrobná argumentace bude samozřejmě vycházet z písemného odůvodnění rozhodnuti o vyhovění žalobě,“ uvedl prezidentův advokát Nespala.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Zeman se má do týdne omluvit Šarapatkovi, nařídil soud

Domácí

Soudy se již sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, protože podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce.

Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.

Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu, který dospěl k závěru, že Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkových osobnostních práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám