Hlavní obsah

Zeman se rozhodl sám. Nemocnice se zřekla zodpovědnosti za stav prezidenta

Aktualizováno

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v souvislosti s převozem prezidenta Miloše Zemana do domácí péče v Lánech uvedla, že k propuštění došlo na základě rozhodnutí hlavy státu. Rodina i spolupracovníci byli o možných rizicích a komplikacích informováni. ÚVN doporučovala pokračovat v hospitalizaci, uvedla k propuštění do domácí péče mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijíždí sanitkou na zámek v Lánech

Článek

„Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích,” uvedla Zinke.

„ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,” dodala mluvčí.

Zeman opustil nemocnici

Domácí

Plnou zodpovědnost za poskytování domácí péče převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals, která obdržela zdravotní dokumentaci i rehabilitační plán stanovený ÚVN.

Ošetřující lékaři se nemění a nemocnice je i nadále připravena poskytovat ambulantní lékařské kontroly a v případě potřeby i zázemí.

Zeman byl hospitalizován od 10. října, kdy byl do ÚVN převezen v bezvládném stavu.

Zemana převezli do nemocnice. Záběry ukazují, že je v bezvládném stavu

Domácí

Podle chirurga Pavla Pafka, který je členem Zemanova lékařského konzilia, byl prezident při přijetí do nemocnice těžce podvyživen. Pafko před časem v rozhovoru pro Radiožurnál rovněž uvedl, že má prezident chronické jaterní onemocnění.

Na otázku moderátora, že jsou spekulace, že jde o cirhózu, odpověděl: „Ano, takže všechno je jasné.”

Šéf konzilia Tomáš Zima uvedl, že Zeman bude i nadále potřebovat lékařský dohled.

Tým, který se o prezidenta bude na zámku v Lánech starat, odpovídá podle mluvčího Penta Hospitals Vladislava Podrackého požadavkům lékařského konzilia. Zima v této souvislosti hovořil o sedmi zdravotnících. Ti jsou v přímém spojení s lékaři z ÚVN.

Zeman by měl v pátek na zámku v Lánech jmenovat Petra Fialu (ODS) premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám