Hlavní obsah

Zeman se opřel do obcí kvůli vyvěšování tibetských vlajek

• Aktualizováno
Právo, Jaroslav Švehla, Oldřich Danda

Během třídenní návštěvy Libereckého kraje se prezident Miloš Zeman obul do institucí, které 10. března jako upozornění na porušování lidských práv v Tibetu vyvěšují tibetské vlajky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty

Článek

„Patrně mají problémy ve své obci vyřešeny tak dokonale, že se mohou zabývat i záležitostí několik tisíc kilometrů daleko,“ poznamenal Zeman.

Prezident reagoval na dotaz krajského zastupitele a starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka (Starostové pro Liberecký kraj) na to, zda by morálka neměla stát nad ekonomickými zájmy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Připomínal historii

„V politice není zneužívanějšího pojmu, než je pojem morálka,“ sdělil Zeman a připomněl část tibetské historie, kdy do roku 1951 měla vláda lámů podobu kombinace feudalismu s otroctvím. „Lidé byli naprosto běžně přikováni k řetězu, občas jim byly vylupovány oči. To jsou historická fakta, to není můj výmysl,“ prohlásil.

Podle prezidenta by si měl každý, kdo vyvěšuje tibetskou vlajku symbolizující nezávislost a návrat do zmiňované historické fáze, rozmyslet, zda si přeje nezávislost, anebo zda si přeje autonomii Tibetu, tak jako v případě Hongkongu.

Prezident souhlasí s vyjádření premiéra Sobotky, podle kterého není třeba uznávat tibetskou exilovou vládu. Pro všechny by měla platit stejná pravidla. Nelze tedy říkat jedné zemi, ať se vzdá části území, a v případě Ukrajiny protestovat proti anexi Krymu.

Kalousek: Máme morální povinnost oplácet solidaritu

Na prezidentova slova ihned zareagoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdyby tímto způsobem uvažovali všichni západní politici v době Husákova režimu, neštěkl po nás tenkrát ani pes. Země, která je vděčná za projevy zahraniční solidarity v době nesvobody, má morální povinnost oplácet stejnou solidaritou, když se svobody dočkala,“ uvedl na svých facebookových stránkách Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám