Hlavní obsah

Zeman se omluvil za bombardování Jugoslávie a poprosil srbský národ o odpuštění

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman se v úterý při setkání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem omluvil za bombardování tehdejší Jugoslávie v roce 1999. Srbský národ poprosil o odpuštění.

Zeman vysvětluje důvody omluvy za bombardování JugoslávieVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Chtěl bych srbský národ jako osoba poprosit o odpuštění,” řekl Zeman, který se podle svých slov chtěl „zbavil traumatu”.

Vučić za omluvu poděkoval.

Miloš Zeman byl tehdy premiérem a vláda ČR zásah NATO coby členský stát podpořila. Stalo se tak krátce po přijetí ČR do Severoatlantické aliance v březnu 1999.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal srbského prezidenta Aleksandara Vučiče.

Zeman uvedl, že podpora byla důsledkem „nedostatku odvahy” a ČR tehdy prý „marně hledala spojence”.

Bombardování Jugoslávie

Severoatlantická aliance v roce 1999 bombardovala tehdejší Jugoslávii v rámci Operace Spojenecká síla (Allied Force). Smyslem leteckých úderů bylo podle vedení NATO ukončení etnického násilí v probíhající válce mezi národy sdruženými ve společném státě Jugoslávie. Zejména útoky Srbů na kosovské Albánce.

Zemanova omluva Srbům politiky rozdělila

Domácí

Nálety trvaly 78 dnů, poté se srbské jednotky z Kosova stáhly. Podle organizace Human Rights Watch si bombardování vyžádalo kolem 500 civilních obětí. NATO nálety reagovalo na to, že režim Slobodana Miloševiče dál útočil na povstalce Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), kteří také nedodržovali příměří. Operace sice uklidnila situaci v Kosovu, ale nakonec vedla k jeho jednostrannému odtržení, takže napětí na Balkáně přetrvává.

Škoda 30 miliard dolarů

Letadla NATO svrhla na Jugoslávii při více než jedenácti tisících útocích 23 000 bomb a raket o celkové hmotnosti přes 6000 tun. Škody na infrastruktuře, která se stala hlavním terčem útoků, ničeny byly mosty, továrny a elektrárny, se odhadují na nejméně 30 miliard dolarů.

Vučić dostal od Zemana Řád bílého lva

Domácí

Vučić je v ČR na oficiální státní návštěvě. Od Zemana při té příležitosti dostal Řád bílého lva.

Anketa

Je správné, že se prezident Miloš Zeman omluvil za alianční bombardování tehdejší Jugoslávie?
Ano
62,6 %
Ne
37,4 %
Celkem hlasovalo 11934 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám