Hlavní obsah

Zeman: Randák se propůjčil k nedůstojné roli

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér Miloš Zeman označil nynější případ dovolené předsedy ODS Mirka Topolánka za nafouknutou bublinu. Nepochybuje, že lidé, kteří se v Toskánsku setkali, se běžně potkávají i jinde a nemusí kvůli tomu jezdit do Toskánska. Roli bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka, který médiím fotky poskytl, označil za nedůstojnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Co říkáte na skrumáž českých politiků, ať už z ODS nebo ČSSD, a lobbistů v Toskánsku společně s představiteli velkých českých firem?

Mně to jako vnějšímu pozorovateli přijde jako nafouknutá bublina, protože pokud by se tito lidé chtěli setkat, a já nepochybuji o tom, že se pravidelně setkávají, tak není důvod kvůli tomu jezdit do Toskánska. To, co mě na této aféře trochu pobavilo a trochu zarmoutilo, je, že bývalý šéf tajné služby se propůjčil k roli, která je minimálně nedůstojná jeho bývalé funkce.

Zmínil jste pana Randáka, o jehož blízkosti k ČSSD se spekuluje. Není celá věc součástí „zostření“ předvolebního boje?

Tak já to samozřejmě nemohu vyloučit, ale domnívám se, že je to především důsledek okurkové sezóny, kdy novináři nemají o čem psát, a tak se chytají jakéhokoliv tématu.

Myslíte si, že aféra může mít vliv na volby, na rozhodování voličů, na volební účast i na politickou kulturu?

Domnívám se, že rozhodující vliv na volby, a chci v tom být optimista a věřit v racionalitu voličů, bude mít to, jak se v době prohlubující se ekonomické krize hlavní politické strany představí jako autoři protikrizových programů. Když budou jenom slibovat, ať už pravice snížení daní nebo levice rozhazování sociálních výdajů, tak o to důvěryhodnější nebudou. Přál bych si, aby tady konečně byli politici, kteří budou říkat něco podobného, jako říkal Churchill: nemůžeme vám nabídnout nic jiného než dřinu, krev, pot a slzy. S tím rozdílem, že pevně doufám, že tu krev v našich podmínkách můžeme vynechat.

Reklama

Výběr článků

Načítám