Hlavní obsah

Zeman převedl právo udělovat milosti na ministerstvo spravedlnosti

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se vzdal svého práva udělovat milosti a pravomoc převedl na ministerstvo spravedlnosti. Že se udílení milostí vzdá, naznačil Zeman už dříve. Podle něj jde o „zbytečně monarchistický prvek.”

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zemanovo rozhodnutí platí od pátku, kdy vyšlo ve sbírce zákonů.

Prezident na ministerstvo převedl pravomoc milosti udělovat a taktéž žádosti zamítat s výjimkou žádostí lidí, kteří jsou nevyléčitelně nemocní.

V těchto případech si Zeman ponechal možnost rozhodnout sám. "Bude záležet na konkrétních případech," řekla prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Více práce i zodpovědnosti, očekává ministryně

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová v České televizi uvedla, že  pro resort znamená rozhodnutí hlavy státu především „více práce a zodpovědnosti”.  Úřad již z Hradu obdržel zhruba pět stovek žádostí, které podle jejího vyjádření bude třeba „vyhodnotit a vyselektovat”. Podle Benešové bude za tímto účelem ustaven speciální tým pracovníků.

ROZHODNUTÍ prezidenta republiky ze dne 29. listopadu 2013 o přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti
Na základě zmocnění daného mi ustanovením § 366 odst. 2 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, vydávám toto rozhodnutí:
I. Přenáším na ministra spravedlnosti svou pravomoc
1. provádět řízení o žádostech o milost
2. zamítat žádosti o milost s výjimkou žádostí osob trpících závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující život, pokud nebudou soudem shledány podmínky pro užití ustanovení § 327 odst. 4 trestního řádu.
II. Ruším rozhodnutí prezidenta republiky č. 254 ze dne 4. srpna 2003 o zrušení přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti.
III. Vyřízení žádostí o milost podaných přede dnem 8. března 2013 se řídí dosavadním rozhodnutím.
V Praze dne 29. listopadu 2013

Ministerstvo spravedlnosti mělo pravomoc udělovat a zamítat milosti za prezidenta Václava Havla. Dělalo to od února 1994. Václav Klaus po svém zvolení tuto pravomoc přenesl v roce 2003 zpět na prezidentskou kancelář.

Miloš Zeman žádnou milost dosud neudělil, Václav Klaus po zvolení kritizoval množství milostí, které se udělovaly za Havla, sám je ale posléze uděloval hojně. Často ze sociálních důvodů, například lidem, kteří se museli starat o své příbuzné či ze zdravotních a rodinných důvodů.

Ústavní soud nechal Zemanovo rozhodnutí bez komentáře

Mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger odmítl Zemanovo rozhodnutí komentovat. "Ústavnímu soudu komentář nepřísluší. Je to pravomoc pana prezidenta a je to čistě na něm," řekl Göttinger.

Předseda KSČM Vojtěch Filip má o rozhodnutí prezidenta pochybnosti. „Bez změny ústavy je převedení práva udělovat milosti pouze přáním prezidenta. Já osobně to nepodporuji,” uvedl Filip.

Anketa

Měl by o milostech rozhodovat prezident republiky?
ano
31,7 %
nemusí
68,3 %
Celkem hlasovalo 19817 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám