Hlavní obsah

Zeman pozval Fialu na novoroční oběd do Lán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční oběd prezidenta s předsedou vlády proběhne 2. ledna na zámku v Lánech. Prezident Miloš Zeman pozval Petra Fialu k tradičnímu setkání i s chotí. Ve středu o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s premiérem Petrem Fialou (ODS)

Článek

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou.

I letos Zeman obědval s premiérem Andrejem Babišem (ANO) pouze ve dvou, důvodem byla opatření proti šíření koronaviru. Pozvánku do Lán kromě předsedy vlády původně dostala vedle Babiše nejen jeho žena Monika, ale i jejich děti. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou.

Plán se ale dočkal ostré kritiky opozice i veřejnosti. Oběd totiž připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohou setkávat jen dva lidé. Babiš i tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) formát oběda hájili. Byl podle nich v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se koná v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec se ale premiér s prezidentem rozhodli poobědvat jen spolu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Novoroční oběd prezidenta Miloše Zeman s tehdejším premiérem Andrejem Babišem v lednu 2021

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Oba politici se ale nevyhýbají ani politickým tématům.

K obědu letos kuchaři pro Zemana a Babiše připravili pražskou šunku od kosti a lánského bažanta s nudlemi. Loni i předloni bylo menu složeno z paštiky z kachních jater na portském víně a candáta pečeného na másle se zámeckými bramborami. Uzavřel ho citronový a malinový sorbet s jahodami.

Letos není jídelníček novoročního oběda zatím jasný. Zeman, který byl na podzim dlouhodobě hospitalizován, nedávno uvedl, že trpěl nechutenstvím a dostává výživu přes umělou sondu do žaludku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám