Hlavní obsah

Zeman pozval 28. října na Hrad i proruské aktivisty z Krymu

Na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě pozvala kancelář prezidenta i proruské aktivisty z krymskotatarského spolku Kyrym birligi (Krymská jednota). Uvedl to ve středu server DeníkN. Aktivisté poté na facebooku napsali, že prezident Miloš Zeman uznal Ruskem obsazený ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tvrzení aktivistů na dotaz serveru nepopřel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) serveru řekl, že členy tohoto spolku by na akce svého úřadu nepozval.

„Osobně bych například na oficiální akci pořádanou ministerstvem zahraničí podobné osoby nezval,” řekl serveru ministr Petříček. Pozvánky na recepci k 28. říjnu jsou ale podle něj jen záležitostí Hradu, který je s ministerstvem obvykle nekonzultuje.

Zeman vyznamenal Jágra, ocenění pro Klause uvedl připomenutím Havla

Domácí

„Miloš Zeman je evropský politik, který uznal Krym za součást Ruské federace. Kyrym birligi si velmi cení toho, že si naší činnosti všimli na mezinárodní úrovni,” napsal podle DeníkN proruský spolek na Facebooku po oslavách svátku na Pražském hradě.

Mluvčí prezidenta na dotaz serveru, zda Zeman tvrzení spolku popírá, opakovaně odmítl odpovědět. „Hnusí se mi už jen fakt, že si s Vámi musím dopisovat,” reagoval Ovčáček na dotaz serveru.

Zemanova party, sešlost oblíbenců, kritizují politici selekci hradních hostů

Domácí

Ukrajinský Krym anektovalo Rusko na jaře 2014. Ukrajina poloostrov stále považuje za své území. Také Česká republika oficiálně trvá na tom, že Ruskem anektovaný Krym je nedílnou součástí Ukrajiny. Prezident Zeman v minulosti označil obsazení Krymu za „fait accompli”, tedy hotovou věc.

Následně ale popíral, že by tím legitimizoval anexi Krymu Ruskem. „Hotová věc vůbec neznamená uznání legitimity anexe, naopak, je to terminus technicus,” prohlásil dříve Zeman.

Kněz Piťha vyznamenání od Zemana odmítl

Domácí

Příslušníci menšiny krymských Tatarů v minulých letech opakovaně protestovali proti ruské okupaci Krymu. Krymskotatarský spolek Kyrym birligi však zastává opačné názory. Podle DeníkN je spolek nevýznamnou organizací, kterou využívá Rusko k propagandě.

„Kreml je založil těsně po anexi Krymu, s cílem krymskotatarské hnutí rozštěpit. Snaží se diskreditovat skutečné krymskotatarské autority,” řekl serveru DeníkN k fungování spolku odborník z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Šír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám