Hlavní obsah

Zeman povýšil hodnosti tří vojáků i ředitelů dvou tajných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman ve středu na Hradě povýšil u příležitosti výročí vzniku Československa tři vojáky. Generálské hodnosti získali taky policejní náměstek Zdeněk Laube, ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek a velitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Povýšen byl rovněž ředitel civilní kontrarozvědky Jiří Lang.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman a ministr obrany Martin Stropnický (vlevo)

Článek

Prvního zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Balouna Zeman povýšil z hodnosti generálmajora do hodnosti generálporučíka. Generálmajorem se stal dosavadní brigádní generál Petr Mikulenka, jenž je ředitelem Společného operačního centra ministerstva obrany. Zástupce ředitele sekce podpory ministerstva obrany, dosavadní plukovník Petr Linhart je nově brigádním generálem.

Náměstek policejního prezidenta Laube, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Šašek a velitel pražských hasičů Hlinovský měli dosud hodnost plukovníků. Ode dneška jsou brigádními generály. Ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa, o němž se nyní spekuluje, že v čele kontrarozvědky příští měsíc skončí, Zeman povýšil z hodnosti brigádního generála do hodnosti generálmajora.

Prezident povyšuje vojáky, policisty a hasiče do generálských hodností dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a 28. října na Den vzniku samostatného Československa.

Reklama

Výběr článků

Načítám