Hlavní obsah

Zeman pověřil Fialu jednáním o nové vládě. Ten už ji dávno sestavuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman pověřil Petra Fialu (ODS) jednáním o sestavování vlády. Uvedl to v úterý mluvčí Jiří Ovčáček. Fiala vládu ale už dávno sestavuje, koalice SPOLU a PirStan už mají dokonce podepsanou koaliční smlouvu a rozdělená ministerstva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Vás pověřuji, abyste vedl se zástupci politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně jednání, jejichž cílem je ustavení nové vlády,” uvedl prezident Zeman.

Prezident, který je hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici, s Fialou v sobotu telefonicky mluvil. Už v pátek uvedl, že jej premiérem jmenuje.

„Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích Vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu,” vzkázal šéfovi ODS Zeman.

Fiala k tomu na Twitteru uvedl, že pověření přijal. „V následujících dnech budu pokračovat v jednáních s koaličními partnery o definitivní podobě vlády,” napsal.

Prezident není podle ústavy povinen někoho pověřit jednáním o sestavování vlády. Tento krok zavedl první český prezident Václav Havel a od té doby i další hlavy státu zpravidla činí stejně.

Fiala dávno jedná 

Šéf ODS Fiala přitom bez ohledu na Zemanovo pověření jedná o nové vládě již několik týdnů. V pondělí již také podepsal koaliční smlouvu spolu s předsedy TOP 09, KDU-ČSL, STAN a s Piráty.

Rozdělená mají strany již také ministerstva, personální obsazení ale ještě není oficiálně známo.

Nová vláda se rýsuje, o některých ministrech je už jasno

Domácí

SPOLU bude kromě pozice premiéra obsazovat pozici ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a post ministra pro vědu a výzkum a inovace.

Koalici PirSTAN připadnou vnitro, průmysl, školství, místní rozvoj, ministerstvo zahraničí, nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám