Hlavní obsah

Zeman posiluje, v druhém kole prezidentské volby by se utkal s Fischerem

Novinky, val
Praha

Prezidentský kandidát Miloš Zeman potvrdil své stoupající preference, když se v červencovém průzkumu Factum Invenio umístil na druhém místě za Janem Fischerem. Předběhl i Jana Švejnara, který se až do nedávna držel dlouhodobě na druhé příčce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prezidentský volební model v červenci 2012

Článek

Pokud by se prezidentské volby konaly v červenci, pro Zemana by hlasovalo 18,2 procenta voličů. Za Janem Fischerem by tak zaostával přesně o čtyři procentní body. Naopak Jan Švejnar, který podle agentury v posledních měsících spíše oslabuje, se aktuálně pohybuje daleko za vedoucí dvojicí. „Pokud by kandidoval, s 12,2 % by do druhého kola nepostoupil,“ konstatovala agentura.

Výrazné změny oproti minulým průzkumům se nekonaly na spodních příčkách žebříčku. Kandidát ČSSD Jiří Dienstbier si prakticky uchoval svoji pozici s 8,2 % hlasů. Od šesti do sedmi procent hlasů by získali Tomio Okamura, Karel Schwarzenberg a Jana Bobošíková.

Prezidentský volební model k 25. červenci 2012 (v procentech)
Jan Fischer22,2
Miloš Zeman18,2
Jan Švejnar12,2
Jiří Dienstbier8,2
Tomio Okamura6,9
Karel Schwarzenberg6,6
Jana Bobošíková6,4
Přemysl Sobotka4,3
Zuzana Roithová3,7
Zdeněk Tůma3,2
jiná osobnost8,1

Václavu Klausovi skončí funkční období 7. března příštího roku, první přímá volba by se tak mohla konat mezi 6. lednem a 5. únorem. Aktuálně by se voleb zúčastnilo 62,5 procenta oprávněných voličů, tedy méně než v minulých měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám