Hlavní obsah

Zeman poprvé použil veto, nepodepsal novelu o odpadech

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek vetoval novelu o odpadech. Sněmovna i Senát ji schválily, pak se ale ukázalo, že kvůli chybě obsahuje i jeden pozměňovací návrh, který poslanci neschválili. Právě to, že Sněmovna poslala do Senátu novelu se zamítnutým pozměňovacím návrhem, Zemanovi vadilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman za řečnickým pultem v Senátu

Článek

Sněmovna v únoru poslala Senátu novelu ve znění, které chybou legislativců obsahovalo i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Horní komora předlohu schválila. Posléze se komory dohadovaly, jak situaci vyřešit. Senát koncem dubna odmítl projednávat normu podruhé, v opraveném znění se zdůvodněním, že už o ní rozhodl. Navíc vyvstaly pochyby o tom, zda je druhá verze správná.

Právě tím, že se do Senátu dostala novela s dříve zamítnutým pozměňovacím zákonem, Zeman odůvodnil veto. „Senát obdržel znění Poslanecké sněmovny, kde tento pozměňující návrh byl zapracován, a to chybou legislativního odboru Sněmovny, a odsouhlasil tento text i s tímto zamítnutým pozměňujícím návrhem. Tím došlo k porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože zaslala do Senátu jí neschválený návrh zákona,“ uvedl v dopise předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové.

Vláda už mezitím předložila Sněmovně opravený návrh novely a požádala o jeho přijetí ve zrychleném režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám