Hlavní obsah

Zeman podepsal změnu volebního zákona i zákaz dětských dluhů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman podepsal v úterý čtyři zákony. Jde mimo jiné o volební novelu upravující způsob přepočtu hlasů na mandáty i volební kvóra koalic. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela volebního zákona byla přijata kvůli nedávnému verdiktu Ústavního soudu.

Norma zachovává 14 volebních krajů. Dvoučlenné koalice ale nově musí pro vstup do Sněmovny získat osm procent hlasů (oproti dosavadním deseti) a vícečetné koalice 11 procent hlasů (oproti patnácti stávajícím). Samostatným stranám nadále bude stačit pět procent.

Na složení závěrečné zkoušky v autoškole budou nově jen tři pokusy

Domácí

Další z podepsaných novel stanoví, že žáci autoškol už nebudou mít neomezený počet pokusů opakování zkoušek k získání řidičského oprávnění. Neúspěšní uchazeči o průkaz budou po třech pokusech muset znovu absolvovat celou výuku a výcvik v autoškole.

Senátoři podpořili zákaz dětských dluhů

Domácí

Prezident připojil podpis i pod novelu o Státním fondu dopravní infrastruktury a k novele občanského zákoníku, která stanoví, že vymáhání případného peněžitého dluhu dítěte bude možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Obdobně se ohraničí také vymáhání smluvních pokut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám