Hlavní obsah

Zeman podepsal ústavní garanci práva bránit se se zbraní v ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal šest zákonů. Jde mimo jiné o právo bránit se se zbraní, které nově bude ústavně zakotveno. Další z podepsaných norem umožní v podzimních sněmovních volbách volit i lidem, kteří budou v důsledku covidu v karanténě. O podpisu šesti norem informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Doplnění Listiny základních práv a svobod o právo bránit se se zbraní je podle odpůrců nadbytečné. Důvodem úpravy byla petice 120 000 lidí, která reagovala na snahy Evropské komise omezit vlastnictví zbraní mezi lidmi.

Právo bránit se se zbraní v ruce bude ústavně garantováno

Domácí

Norma umožňující hlasování v karanténě bude využita v případě, pokud bude v Česku kvůli covidu-19 k 15. září platit nadále pandemický stav, případně pokud bude k uvedenému datu vyhlášen nouzový stav. Norma počítá stejně jako o loňských podzimních volbách se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Jsou jimi drive-in hlasování na speciálně vybavených volebních stanovištích nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři.

Další z potvrzených zákonů stanovuje, že ženy, které byly protiprávně sterilizovány v letech 1966 až 2012, získají zákonnou možnost odškodnění. Pokud nárok na něj prokážou, dostanou 300 000 korun. Žádosti bude posuzovat ministerstvo zdravotnictví a na podání budou mít ženy tři roky.

Tři sta tisíc korun pro protiprávně sterilizované ženy, schválili poslanci

Domácí

Podle další podepsané novely získá ČNB pravomoc u finanční instituce ohrožené případnou krizí vyhlásit moratorium na splácení jejích dluhů.

Prezident potvrdil i novelu, která umožní digitalizaci notářské činnosti, notáři budou moci provádět část zápisů elektronicky, a on-line tak bude možné například založit firmu.

Poslední z podepsaných novel ukládá farmářům od roku 2022 povinnost vést evidenci hnojiv i výnosů sklizených plodin. K evidenci budou mít přístup úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám