Hlavní obsah

Zeman podepsal rozpočet, schodek bude 40 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal státní rozpočet na příští rok. Rozpočet počítá se schodkem 40 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému deficitu o deset miliard korun méně. Prezident také svým podpisem odsouhlasil odklad zavedení elektronické neschopenky na rok 2020. Podepsal totiž zákon, který ve čtvrtek schválil Senát.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Rozpočet předpokládá celkové výdaje 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. Výdaje vzrostou proti letošnímu schválenému rozpočtu téměř o 141 miliard a příjmy téměř o 151 miliard korun.

Prezident Zeman ve Sněmovně před prvním čtením návrh rozpočtu podpořil, ale měl k němu určité výhrady. Týkaly se nedostatečné výše investic a plýtvání. Kritizoval dotace na obnovitelné zdroje energie, nefunkční informační systémy, vysoký počet státních úředníků a výdaje na inkluzi ve školství.

Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrnou mírou inflace 2,3 procenta. Nezaměstnanost by měla stejně jako letos zůstat na 2,3 procenta. Na daních chce stát vybrat téměř 770 miliard korun.

Prezident také podepsal novelu, která odkládá zavedení elektronických neschopenek až na rok 2020. Novela zároveň umožnila to, že posudkoví lékaři nebudou podléhat služebnímu zákonu, a nebudou tak muset odcházet po dosažení 70 let věku.

Roční odklad zavedení e-neschopenky je nutný kvůli tomu, že její plné spuštění od ledna příštího roku není technicky připraveno. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) již dříve uvedla, že od ledna bude pro zaměstnavatele fungovat dotazování na pracovní neschopnost, od července bude moci zaměstnavatel zjistit, zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti a od ledna 2020 nastane plný ostrý provoz elektronické neschopenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám