Hlavní obsah

Zeman: odpouštím svým protivníkům

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér Zdeněk Škromach, bývalý ministr průmyslu Miroslav Grégr a Karel Srp z Jazzové sekce v pondělí na pražském Žofíně pokřtili "nadpozemsky rajským vínem" z vinohradu bývalého ministra zemědělství Jana Fencla vzpomínkovou knihu Miloše Zemana Jak jsem se mýlil v politice.

Článek

"Přál bych si, aby nejenom v čele soc. demokracie, ale v čele jakékoli jiné české politické strany již nikdy nestál ani šílenec, ani zkorumpovaný primitiv," řekl včera Zeman, který ve svých psaných vzpomínkách ostře kritizoval Vladimíra Špidlu a Stanislava Grosse.

"Tato kniha není mojí pomstou, tato kniha je naopak odpuštěním mým protivníkům," tvrdil Zeman a odkázal na bonmot Oscara Wilda: "Odpouštějme svým protivníkům. To je to, co je dokáže nejvíce rozzuřit."

Škromach, který se Zemanovou podporou kandiduje proti Grossovi na šéfa soc. dem, autorovi knihy popřál, aby nezůstal u jediného autobiografického titulu. "Přál bych si, aby kniha měla druhý díl s názvem Jak jsem se v politice nemýlil, když jsem se podruhé do politiky vrátil," uvedl Škromach.

"Soc. dem. není bojeschopná"

Mezi hosty se na křtu objevil i europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf. "Miloš Zeman je Voltaire české politiky. Někdy pobaví, někdy urazí, někdy poučí, ale nikdy nenudí," míní Ransdorf.

Zeman novinářům řekl, že zatím nezměnil svůj názor na návrat do politiky. "Podle mého názoru je soc. dem. v takovém stavu, že není bojeschopnou armádou," poznamenal Zeman s tím, že "vojevůdce se neujímá velení nebojeschopné armády".

Jedinou cestou k nápravě situace je podle bývalého předsedy ČSSD, který se na Velikonoční sjezd strany stále nechystá, změna stanov, která by umožnila kariéru úspěšným a bránila neúspěšným. Návrh, který Zeman označuje za svou politickou závěť, předpokládá i přímou volbu předsedy ČSSD.

Spekulace, zda by přijal křeslo premiéra, pokud by se stal šéfem ČSSD jím podporovaný Škromach, Zeman odmítl s tím, že bez změn stanov v dané situaci "ČSSD žádná personální změna příliš nepomůže".

Gross není důvěryhodný

Zeman trvá na tom, aby současný premiér a šéf soc. dem. Stanislav Gross rezignoval na obě funkce. "Stanislav Gross není a nikdy nebyl důvěryhodným politikem," řekl Zeman, když přicházel na setkání s Platformou pro renesanci ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám