Hlavní obsah

Zeman odmítl jmenovat Veselého předsedou ústeckého soudu

Právo, Novinky, jfk, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident zohlednil jednak negativní stanovisko Soudcovské unie ČR ke jmenování Jana Veselého, ale i výsledky Okresního soudu v Mělníku, které byly dlouhodobě slabé,“ řekl Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Veselý momentálně vede Okresní soud v Mělníku.

Veselého odmítla soudcovská rada krajského soudu i Soudcovská unie ČR. Zeman naproti tomu vyjádřil souhlas se jmenováním soudce Milana Bořka předsedou Krajského soudu v Brně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) s nominací Veselého váhala, ale nakonec dala na doporučení výběrové komise. Rozhodnutí prezidenta však respektuje, jak uvedla v tiskovém prohlášení.

Zemanovo rozhodnutí jmenovat Bořka, kterého jí rovněž doporučila výběrová komise, vítá. „Pokud jde o Krajský soud v Ústí nad Labem, kde se prezident republiky rozhodl nejmenovat soudce Jana Veselého, vyhlásí ministryně nové výběrové řízení tak, aby se mohl nový předseda ujmout své funkce od 1. října,“ uvádí se v prohlášení ministryně.

Současný předseda skončí až za dva měsíce

Na výběr nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem má ministerstvo spravedlnosti ještě víc než dva měsíce. „Panu předsedovi vyprší řádné funkční období až v říjnu,“ řekla Právu mluvčí soudu Markéta Morkusová.

Šéf výběrové komise a předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek je na dovolené.

„Pokud by se výběr nepodařilo ukončit do konce září, musel by se vedení soudu ujmout pověřený předseda,“ dodala mluvčí. Největší komplikací je pro ústecký soud budování nového justičního paláce, za jehož výstavbu by měl nést odpovědnost řádně vybraný vedoucí představitel soudu.

Podle Marvanové podlehl prezident tlakům

Podle bývalé první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové prezident podlehl tlakům lidí, kteří si nepřejí nový vítr v severočeské justici.

„Podle mě tlaky na jmenování či nejmenování souvisejí s tím, co pojmenovává jako nezdravou situaci kolem ústeckého krajského soudu výroční zpráva BIS. Miloš Zeman by sám měl říct, kdo se na něj obracel, kterým názorům popřál sluchu a kterým naopak ne,“ řekla Právu exnáměstkyně Marvanová.

Jak dále podotkla, ani stanovisko Soudcovské unie ČR, na které se Zeman odvolává, se nevyslovuje přímo proti některému z kandidátů, ale proti nestandardnostem ve výběrovém řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Marvanová

„Kritizovalo se to, že ohledně jednoho uchazeče výběrového řízení ministerstvo následně poté, co skončilo výběrové řízení, vyžadovalo další informace. Přitom informace stejného druhu nebyly už vyžadovány u nikoho jiného,“ podotkla Marvanová.

Vyžádání dodatečných informací na adresu Veselého stejně jako protestní petici severočeských soudců proti jeho výběru po oznámení závěru výběrové komise, považuje Marvanová za nestandardní. „Celý děj kolem jmenování předsedy krajského soudu v Ústí mě překvapuje a svědčí to o nezdravých tlacích kolem jmenování,“ dodala exnáměstkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám